Scufundarea lui James Cameron în Groapa Marianelor, prezentată, pe 13 mai, la National Geographic

Un documentar despre James Cameron, care, în martie, a devenit primul om din istorie care a explorat, de unul singur, la bordul unui minisubmarin, Groapa Marianelor din Oceanul Pacific, cel mai adânc loc de pe Terra, va fi difuzat în premieră la National Geographic Channel pe 13 mai.

7294 afișări
Imaginea articolului Scufundarea lui James Cameron în Groapa Marianelor, prezentată, pe 13 mai, la National Geographic

Scufundarea lui James Cameron în Groapa Marianelor, prezentată, pe 13 mai, la National Geographic

Istorica scufundare individuală a lui James Cameron până în cel mai adânc punct al oceanului va fi relatată într-un documentar special National Geographic Channel, intitulat "James Cameron: 10.000 de metri sub mări". Documentarul, cu o durată de treizeci de minute, va avea premiera duminică, 13 mai, de la ora 22.00, informează National Geographic Channel.

Luna trecută, vizionarul regizor şi explorator rezident National Geographic a coborât 10.900 de metri în punctul numit Challenger Deep din Groapa Marianelor, Oceanul Pacific, o zonă cu o adâncime mai mare decât înălţimea Muntelui Everest (8.850 de metri). Expediţia-record, prezentată în paginile ziarelor din toată lumea, a făcut parte din Deepsea Challenge, o expediţie ştiinţifică efectuată de Cameron, National Geographic şi Rolex în scopul cercetării şi studierii zonelor foarte adânci ale oceanului. Cameron este singurul om care a finalizat scufundarea neînsoţit şi prima persoană, din 1960 până în prezent, care a atins fundul Pământului într-un submersibil cu echipaj uman.

"Acesta este visul meu de-o viaţă. Cei mai mulţi mă ştiu ca regizor. Dar pasiunea mea este oceanul şi explorarea lui", spune James Cameron în documentar.

"Priveam numerele indicând o adâncime tot mai mare. Submarinul încetinea pe măsură ce mă apropiam de adâncimea vizată. Ai la dispoziţie o perioadă de timp destul de lungă în care ai răgazul să meditezi la ceea ce se întâmplă. Apoi trebuie să te-apuci de treabă. La mai puţin de 300 de metri de fundul oceanului, mi-am reglat balastul, mi-am ajustat camera, am mărit luminozitatea reflectorului! Şi-atunci am văzut strălucirea fundului oceanului!", mai spune James Cameron.

"James Cameron: 10.000 de metri sub mări" include cel mai detaliat interviu de până acum al regizorului despre această inedită călătorie. Realizat pe baza a peste două ore de relatări personale despre proiect, documentarul dezvăluie amănuntele expediţiei, de la cei peste şapte ani de dezvoltare şi planificare până la momentul efectiv în care Cameron a atins fundul oceanului. Acest proiect a reprezentat totodată prima expediţie a regizorului în calitate de explorator rezident National Geographic.

Totodată, Cameron le împărtăşeşte telespectatorilor gândurile sale despre momentul când a întrerupt una dintre primele sale scufundări-test, emoţiile trăite în timpul coborârii prin întuneric, precum şi deciziile calculate pe care a trebuit să le ia odată ce a atins fundul oceanului.

La înălţimea sa de 1,88 metri, pentru Cameron a fost o provocare unică să pătrundă în spaţiul îngust al submersibilului personalizat, care poate suporta o presiune de 1125 kg-forţă/cm2 (echivalentul presiunii exercitate de trei SUV-uri pe degetul de la piciorul unui om). A trebuit să-şi ţină genunchii îndoiţi mai multe ore, având doar câtiva zeci de centimetri spaţiu de manevră pentru braţ, esenţial în operarea vehiculului. Camere special create din interiorul submersibilului high-tech vor permite privitorilor să trăiască experienţa călătoriei din punctul de vedere al lui Cameron, din spaţiul îngust al vehiculului.

În documentar, Cameron aminteşte de reuşitele şi obstacolele din timpul procesului de mai bine de şapte ani de proiectare a submersibilului sferic (numit Deepsea Challenge), care a fost creat special pentru a rezista în condiţiile de mediu subacvatic de mare adâncime şi care îşi reduce dimensiunile cu aproximativ şapte centimetri din cauza presiunii suportate în timpul coborârii.

Grafica computerizată ilustrează dimensiunea călătoriei până pe fundul oceanului, care a durat peste două ore. În acest timp, submersibilul a coborât dincolo de nivelul cel mai scăzut pe care-l poate atinge un submarin nuclear, apoi dincolo de ultimele urme de raze solare, la 1.005 metri, a continuat către adâncimea la care se află locul "de odihnă" al Titanicului, la aproximativ 3.810 metri, şi apoi la o adâncime mai mare decât înălţimea Everestului la 8.850 metri pentru ca apoi să atingă destinaţia finală: fundul oceanului. Cameron descrie în detaliu ceea ce a văzut în acel moment: "Era ca şi cum ai aplica vopsea cu latex peste un panou din fibre de lemn. Vorbim despre cel mai întunecat loc pe care l-am văzut vreodată în ocean".

Expediţia Deepsea Challenge va fi şi subiectul unui film de lungmetraj 3D care va analiza eforturile tehnologice şi ştiinţifice din spatele acestei scufundări istorice. Evenimentul va fi de asemenea expus în paginile revistei National Geographic. Cameron va colabora şi cu societatea National Geographic pentru a crea materiale educaţionale destinate unui public cât mai larg.

"James Cameron: 10.000 de metri sub mări" este produs de National Geographic Television pentru National Geographic Channel. Ted Duvall este producător executiv pentru NGT, iar Maryanne Culpepper este preşedinte. Pentru NGC, Jack Smith este producător executiv, Kim Woodard este vicepreşedinte în cadrul departamentul/ diviziei de producţie şi dezvoltare, iar Michael Cascio este vicepreşedinte executiv al diviziei de programe.

Regizorul James Cameron, în vârstă de 57 de ani, care are deja 72 de scufundări la activ, dintre care 12 au fost realizate în timpul filmărilor pentru lungmetrajul "Titanic", a plonjat singur la bordul unui minisubmarin ce are o lungime de opt metri, denumit Deepsea Challenger. Submarinul, care a necesitat opt ani de cercetări ştiinţifice, este înzestrat cu tehnologii elaborate şi este capabil să reziste la presiuni uriaşe. Cineastul a făcut yoga şi jogging în fiecare zi, în ultimele luni, pentru a se pregăti pentru această misiune.

Regizorul canadian James Cameron este considerat un expert în domeniul filmărilor care folosesc tehnologii revoluţionare. Lungmetrajele "Avatar" şi Titanic", regizate de Cameron, sunt filmele cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei - 2,78 miliarde de dolari, respectiv 1,84 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici