Semnificaţii istorice pentru 26 august

1910 - S-a născut, la Skopje, capitala fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Maica Tereza (nume laic Agnes Gonxha Bojaxhiu), superioară a Congregaţiei romano-catolice ''Surorile carităţii'', cu sediul la Calcutta. A primit Premiul Nobel pentru pace pe anul 1979 (m. 5 septembrie 1997).

624 afișări
Imaginea articolului Semnificaţii istorice pentru 26 august

Semnificaţii istorice pentru 26 august (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

1510 - A apărut Octoihul, a doua carte imprimată de ieromonahul şi tipograful Macarie de la Târgovişte.


1740 - S-a născut Joseph-Michel Montgolfier care, împreună cu fratele său, Jacques-Etienne, a conceput şi experimentat balonul cu aer cald (aerostatul) (m. 26 iunie 1810).


1743 - S-a născut savantul Antoine Laurent Lavoisier, fizician şi chimist, unul dintre fondatorii chimiei moderne, membru, la 25 de ani, al Academiei de Ştiinţe; a enunţat legea conservării masei (care îi poartă numele) şi legea conservării elementelor (m. 8 mai 1794).


1789 - A fost publicată "Declaraţia Drepturilor Omului şi Cetăţeanului", pe baza căreia va fi adoptată, în 1848, "Declaraţia Drepturilor Omului".


1880 - S-a născut Guillaume Apollinaire (Wilhelm Apollinaris de Kostrowitsky), poet şi critic de artă francez (m. 9 noiembrie 1918).


1885 - S-a născut scriitorul francez Jules Romains (pseudonim pentru Louis Farigoule): romanul-fluviu "Oameni de ispravă" (m. 14 august 1972).


1886 - S-a născut Alexandru D. Rădulescu, medic, membru al Academiei Române, al Academiei de Chirurgie din Paris; de numele său se leagă înfiinţarea la Cluj, în 1921, pentru prima dată în România, a unui spital de ortopedie; în 1931 a pus bazele Societăţii române de ortopedie (m. 11 aprilie 1979).


1923 - S-a născut Elena Viorica Huţan, prima stewardesă cu diplomă din România.


1940 - S-a născut Ion G. Dumitrache, inginer, profesor universitar, membru fondator şi preşedinte al Societăţii Române de Bioinginerie şi Biotehnologie, membru fondator al Societăţii Române de Automatică şi Informatică Tehnică.


1947 - S-a născut Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai mari fotbalişti români, maestru emerit al sportului; a cucerit de trei ori, în 1966,1967 şi 1971, titlul de cel mai bun fotbalist al ţării (m. 26 octombrie 2007).


1989 - A încetat din viaţă scriitorul american Irving Stone: "Agonie şi extaz", "Turnul Nebunilor", "Paria" (n. 14 iulie 1903).


1991 - România a recunoscut independenţa de stat a fostelor republici sovietice: Lituania, Letonia, Estonia, Moldova şi Gruzia.


1997 - Preşedintele României, Emil Constantinescu, a afirmat că Polonia ar putea participa la crearea unei euro-regiuni în zona Bucovinei, alături de România şi Ucraina.


1999 - Agenţia de rating Standard&Poor's (S&P) a publicat un nou raport privind analiza riscului de ţară al României care amână pentru anul viitor posibilitatea îmbunătăţirii ratingurilor României (S&P a retrogradat ratingul României pentru riscul de credit pe termen lung în monedă naţională, de la B+ la B, precum şi ratingul pentru riscul de credit pe termen scurt în monedă naţională, de la B la C).


2000 - Abdulkassim Salat Hassan, fost ministru de Interne, a fost ales drept noul preşedinte al Somaliei, de către un parlament de tranziţie reunit la Arta, în Djibouti.


2002 - Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor a elaborat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care producătorii de ţigarete vor fi obligaţi să utilizeze în procesare cel puţin 50% tutun de provenienţă autohtonă.


2003 - Singaporezii au creat un test de detectare rapidă a virusului pneumoniei atipice (SRAS).


2004 - Preşedintele ucrainean, Leonid Kucima, a inaugurat canalul Bâstroe, în pofida criticilor occidentale; canalul traversează o rezervaţie protejată din Delta Dunării şi permite Ucrainei să aibă acces navigabil la Marea Neagră. România a înaintat la Curtea Internaţională de la Haga dosarul litigiului privind canalului Bâstroe.


2004 - A încetat din viaţă cântăreaţa americană Laura Branigan: "Gloria", "Self Control" (n. 1957).


2008 - Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a anunţat că Rusia recunoaşte independenţa regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia


2009 - Cântăreaţa americană Madonna a susţinut un concert în România în cadrul turneului "Sticky & Sweet" în faţa a peste 60.000 de fani.Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici