Stanoevici: Estimarea de 20 milioane euro pentru "Cuminţenia Pământului", falsă. Ministerul Culturii continuă negocierile

Bogdan Stanoevici, secretar de stat în Ministerul Culturii (MC), a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că negocierile pentru sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, continuă, iar suma de 20 de milioane de euro la care a fost estimată capodopera este falsă şi absurdă.

1938 afişări
Imaginea articolului Stanoevici: Estimarea de 20 milioane euro pentru "Cuminţenia Pământului", falsă. Ministerul Culturii continuă negocierile

Stanoevici: Estimarea de 20 milioane euro pentru "Cuminţenia Pământului", falsă. Ministerul Culturii continuă negocierile (Imagine: Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)

Bogdan Stanoevici a declarat, luni, pentru MEDIAFAX că, în presă, s-a vehiculat ideea că Ministerul Culturii ar fi propus pentru sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, suma de 1 milion de euro, această informaţie fiind eronată.

"Niciodată, Ministerul Culturii nu a propus 1 milion de euro. Nu am să dau cifre pentru că procedura nu este încă închisă", a spus Stanoevici.

Întrebat dacă suma propusă de Ministerul Culturii este de 3 milioane de euro, aşa cum a declarat pentru MEDIAFAX, pe 14 octombrie, Valeriu Sângeorzan, directorul Departamentului de Dezvoltare, PR şi Comunicare al casei de licitaţii Artmark, Bogdan Stanoevici a declarat că această cifră nu este adevărată.

"O altă informaţie falsă este că această operă a lui Brâncuşi a fost estimată la 20 de milioane de euro, ceea ce nu este deloc adevărat", a mai spus Bogdan Stanoevici, precizând că s-au făcut trei estimări de către experţi diferiţi şi s-a ajuns la o medie de 4 milioane de euro la care să se poată scoate la licitaţie sculptura.

Totodată, Bogdan Stanoevici a menţionat că interesul major în această tranzacţie nu îl au deloc descendenţii familiei care deţine sculptura, ci îl are casa de licitaţii Artmark, cea care se ocupă de intermedierea vânzării. În sprijinul acestei afirmaţii, Bogdan Stanoevici a precizat că Alexandru Bâldea, directorul şi acţionarul majoritar al casei de licitaţii Artmark, "a încercat să forţeze mâna Guvernului cu acea estimare la 20 de milioane" de euro, astfel încât Artmark să încaseze un procent mai mare. Totodată, potrivit lui Stanoevici, acesta ar fi încercat să îi convingă pe proprietarii sculpturii "Cuminţenia Pământului" că suma de 20 de milioane de euro este cea corectă.

Potrivit lui Bogdan Stanoevici, în negocierile pe care Ministerul Culturii le-a avut cu moştenitorii, instituţia a propus o sumă "peste estimare". "Noi suntem în această negociere şi facem tot ce putem ca să salvăm tot ce se poate salva, pentru că ştim cu toţii că, până acum, foarte multe lucruri au plecat cine ştie pe ce căi".

Totodată, Bogdan Stanoevici a amintit de declaraţia premierului Victor Ponta, făcută în urmă cu an, care spunea că nu trebuie ca opera "Cuminţenia Pământului" să părăsească România.

Întrebat de ce nu s-a rezolvat nimic în toată această perioadă, Stanoevici a spus: "În primul rând, e vorba de nişte proceduri. Procedurile, din păcate, la noi sunt extrem de complicate, durează foarte mult şi sunt foarte complicate. (...) Vom face tot ce se poate pentru a nu permite unora sau altora să o scoată şi să o ducă cine ştie pe unde", a mai spus Bogdan Stanoevici.

Mai mult decât atât, Stanoevici a precizat pentru MEDIAFAX că negocierile încă nu s-au terminat. "O negociere începe în urma unui memorandum care este aprobat în Guvern. Ca o negociere să se termine asta presupune un alt memorandum semnat de Guvern, prin care se stabileşte că negocierea s-a încheiat. Or, acest memorandum nu că n-a ajuns la Guvern, dar încă n-a fost conceput, pentru că nu este cazul. Încă sunt discuţii şi, în continuare, domnul Bâldea şi cu domnul Grabowski (avocatul Bogdan Grabowski, reprezentantul proprietarilor sculpturii "Cuminţenia Pământului") fac presiuni către descendneţii familiei să rămână fixaţi pe acea estimare de 20 de milioane, care este absurdă", a mai spus Bogdan Stanoevici, precizând că Guvernul va găsi o soluţie rezonabilă să poată rezolva această situaţie.

Reprezentantul proprietarilor sculpturii "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, avocatul Bogdan Grabowski, a declarat, pe 14 octombrie, pentru MEDIAFAX că ofertele făcute de Guvernul României sunt "în bătaie de joc" şi că, "mai mult ca sigur, următorul proprietar al statuii nu va fi statul român".

"Negocierile este posibil să se fi terminat. Totul depinde de Guvernul României şi de primul ministru, dacă încearcă să facă o ofertă serioasă. Toate ofertele avansate sunt în bătaie de joc şi au ca scop să facă afaceri pe seama cetăţenilor români", a declarat, pe 14 octombrie, pentru MEDIAFAX avocatul Bogdan Grabowski.

"Dreptul de preemţiune deţinut de Guvernul României, care a expirat pe 4 octombrie 2014, se exercită în limitele stabilite de proprietari. Cererea de ofertă este făcută pentru 20 de milioane de euro şi statul român trebuie să spună dacă exercită dreptul de preemţiune. Dacă da, îl exercită la această sumă. Dacă nu acceptă suma, trebuie să propună una foarte apropiată de aceasta. Dacă propune 1 sau 2 milioane de euro, nu avem ce discuta", a mai spus, la momentul respectiv, Grabowski.

"Nu trebuie să uităm că este vorba despre Brâncuşi. Dacă statul român consideră că valoarea lui Brâncuşi este de 1 sau 2 milioane de euro, atunci îşi taie craca de sub picioare. Şi mai spun că-i interesează valorile naţionale", a mai declarat reprezentantul proprietarilor sculpturii "Cuminţenia Pământului".

Referitor la existenţa unor posibili cumpărători privaţi, Grabowski a declarat pentru MEDIAFAX că acestea sunt "în stand-by", din cauza faptului că statul român nu este hotărât. "Faptul că doamnele proprietare (Paula Ionescu şi Alina Şerbănescu, n.r.) au mai discutat cu reprezentanţii statului român, deşi dreptul de preemţiune a expirat, a fost o formă de bunăvoinţă din partea lor, ca să nu spună cineva că pun piedici unei eventuale cumpărări a operei", a explicat avocatul.

În luna septembrie 2014, sculptura "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, care - potrivit unor informaţii din acea perioadă - este evaluată la circa 20 de milioane de euro şi face parte dintr-o colecţie bucureşteană privată, a fost pusă în vânzare, iar Ministerul Culturii a fost invitat să îşi exercite dreptul de preemţiune.

De asemenea, Ministerul Culturii a fost mandatat, în aceeaşi lună, de Guvern să înceapă negocierile legate de cumpărarea sculpturii "Cuminţenia Pământului".

Sculptura a fost prezentată, în septembrie 2014, într-o expoziţie privată dedicată marilor artişti români ai avangardei începutului de secol, organizată la sediul din Bucureşti al Artmark. La această expoziţie privată au participat "importanţi colecţionari internaţionali", inclusiv membri ai comitetului unuia dintre cele mai faimoase muzee de artă din lume, Tate Modern din Marea Britanie, potrivit Artmark.

De asemenea, în luna octombrie 2014, Inspecţia Judiciară (IJ) din Consiliul Superior al Magistraturii a decis să claseze o sesizare în cazul retrocedării operei lui Constantin Brâncuşi "Cuminţenia Pământului", după ce a constatat prescripţia răspunderii disciplinare, întrucât au trecut peste doi ani de la sentinţă. IJ a făcut aceste verificări după ce premierul Victor Ponta a vorbit despre decizia instanţei privind retrocedarea operei lui Brâncuşi. Victor Ponta declara, pe 30 septembrie 2014, că i-a cerut ministrului Justiţiei să sesizeze CSM asupra faptului că un judecător a emis, în opinia sa, o hotărâre greşită în cazul operei lui Brâncuşi "Cuminţenia Pământului", spunând că acel judecător ar trebui să plătească.

"Singura operă a lui Constantin Brâncuşi rămasă în România, «Cuminţenia Pământului», a fost retrocedată, deşi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca să nu fie vândută, trebuie să plătim 20 de milioane de euro. Deci, fiecare român din această ţară va da un euro, de la nou-născut la pensionar, pentru că, din punctul meu de vedere, nişte judecători sau un judecător a dat o hotărâre greşită, or eu i-am cerut ministrului Justiţiei să sesizeze CSM şi CSM dacă constată că nu eu am dreptate, o să-mi cer scuze. Dar dacă se constată că un judecător a greşit, acel judecător trebuie să plătească", a spus la momentul respectiv Ponta.

Potrivit lui Alexandru Bâldea, directorul şi acţionarul majoritar al casei de licitaţii Artmark, "Cuminţenia Pământului", de Constantin Brâncuşi, este considerată a fi cea mai valoroasă lucrare de artă românească aflată pe teritoriul României.

Realizată în 1907, "Cuminţenia Pământului", alături de opere precum "Sărutul" şi "Rugăciunea" marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a artistului, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

"Cuminţenia Pământului" este o operă cu un trecut încărcat, fiind cumpărată în 1911 de inginerul şi iubitorul de artă Gheorghe Romaşcu chiar de la artist. Lucrarea a fost confiscată abuziv, în 1957, de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată după 51 de ani şi un proces îndelungat al familiei colecţionarului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că ştie de la Brâncuşi că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului - grotele Savonnières), este evaluată la suma de 20 milioane de euro.

Cea mai importantă tranzacţie recentă a unei opere de Brâncuşi este adjudecarea, în 2009, la casa Christie's din Paris a sculpturii în lemn "Madame L. R.", pentru preţul de 26 de milioane de euro (fără comisioane şi taxe incluse). Cea mai recentă vânzare a unei opere de Brâncuşi, organizată tot la casa Christie's, însă la New York, în iunie 2014, s-a încheiat cu suma de 5,4 milioane de euro oferită pentru un simplu studiu în ghips al viitoarei capodopere "Sărutul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici