Stephen King: Acum vom vedea dacă Salinger a lăsat în urmă o comoară literară

Scriitorul de literatură horror Stephen King susţine, într-un articol din Entertainment Weekly, că rămâne de văzut dacă autorul cult american J.D. Salinger a lăsat în urmă o comoară literară pentru a fi găsită după moartea sa, survenită miercuri, la vârsta de 91 de ani.

37 afișări
Imaginea articolului Stephen King: Acum vom vedea dacă Salinger a lăsat în urmă o comoară literară

Stephen King: Acum vom vedea dacă Salinger a lăsat în urmă o comoară literară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Moartea lui Salinger ar putea da răspunsul unei întrebări care de aproape jumătate de secol bântuie cititorii, scriitori şi criticii - ce comoară de lucrări nepublicate ar fi putut lăsa acesta în urmă? Multe? Câteva? Nimic? Salinger a murit, dar, dacă avem noroc, el ar mai putea avea ceva de spus", scrie King.

Autorul romanului "Carrie" admite că, în ciuda faptului că nu era un mare fan al lui Salinger, regretă trecerea lui în nefiinţă.

"Salinger a fost unul dintre cei mai mari autori americani de după cel de-Al Doilea Război Mondial, iar Holden Caulfield - probabil cel mai bun personaj ce reprezintă băiatul american de la Huck Finn încoace", notează Stephen King.

Scriitorul J.D. Salinger, care a murit miercuri, la 91 de ani, din cauze naturale, rămâne celebru atât pentru romanul său "De veghe în lanul de secară", al cărui protagonist, antieroul Holden Caulfield, a fost asumat de adolescenţi ca un adevărat simbol al rebeliunii, dar şi pentru misterul care i-a înconjurat viaţa.

În pofida succesului înregistrat de romanul "De veghe în lanul de secară", lansat în 1951, Salinger nu a mai publicat nimic din 1965 şi nu a acordat niciun interviu presei în ultimii 28 de ani. Viaţa scriitorului american a devenit un mister de la decizia sa de a se refugia în satul Cornish, din New Hampshire (SUA).

Potrivit relatărilor fiicei scriitorului şi ale unei prietene apropiate a acestuia, Salinger a scris până spre sfârşitul vieţii, însă niciun manuscris al său nu a fost trimis unei edituri de mai bine de patru decenii, deşi acesta rămâne un autor foarte apreciat şi cu foarte mulţi admiratori.

"Iubesc să scriu şi vă asigur că scriu cu regularitate. Însă scriu pentru mine şi vreau să fiu lăsat în pace în timp ce fac asta", a declarat Salinger în cel mai recent interviu al său, acordat publicaţiei Boston Globe în 1980.

"De veghe în lanul de secară" s-a vândut până în prezent în mai mult de 65 de milioane de exemplare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici