Suma primită ca despăgubire de moştenitorii lui Marvin Gaye în cazul piesei „Blurred Lines”, a artiştilor Robin Thicke şi Pharrell Williams

O instanţă americană a decis că moştenitorii cântăreţului Marvin Gaye, decedat în 1984, trebuie să primească despăgubiri de 5 milioane de dolari de la Robin Thicke şi Pharrell Williams, acuzaţi că au plagiat o piesă a legendei casei Motown atunci când au înregistrat piesa "Blurred Lined".

3470 afișări
Imaginea articolului Suma primită ca despăgubire de moştenitorii lui Marvin Gaye în cazul piesei „Blurred Lines”, a artiştilor Robin Thicke şi Pharrell Williams

Suma primită ca despăgubire de moştenitorii lui Marvin Gaye în cazul piesei „Blurred Lines”, a artiştilor Robin Thicke şi Pharrell Williams

Acesta este punctul final al unui proces care a debutat în 2013, potrivit bbc.com. Moştenitorii lui Marvin Gaye au câştigat procesul în 2015, fiind atunci îndreptăţiţi la despăgubiri de 7,4 milioane de dolari, dar Robin Thicke şi Pharrell Williams au făcut apel.

În 2015, Tribunalul Districtual din Los Angeles a dat dreptate Fundaţiei Marvin Gaye, considerând că anumite fragmente din single-ul "Got to Give It Up", lansat de Marvin Gaye în 1977, au fost preluate de Robin Thicke şi Pharrell Williams în cântecul lor R&B din 2013 care a avut mare succes pe plan internaţional. Juraţii americani au decis atunci că moştenitorii cântăreţului Marvin Gaye trebuie să primească daune efective în valoare de 4 milioane de dolari, dar şi suma de 3,4 milioane de dolari ca parte a încasărilor obţinute de Thicke şi Williams, în urma încălcării legii drepturilor de autor din Statele Unite ale Americii.

În martie 2018, Curtea de apel din California a validat decizia iniţială, însă despăgubirile au fost reduse la 5,3 milioane de dolari.

Moştenitorii lui Marvin Gaye au câştigat şi dreptul la 50% din încasările generate în viitor de "Blurred Lines", care, în 2013, a fost piesa cu cele mai mari vânzări la nivel mondial, generând până în prezent 16 milioane de dolari.

Piesa "Blurred Lines" a generat multe controverse şi din cauza versurilor sale, considerate misogine.

Robin Thicke a interpretat acest cântec la ediţia din 2013 a galei MTV Video Music Awards, realizând cu acea ocazie un moment artistic extrem de controversat, din cauza coregrafiei provocatoare, cu accente pornografice, alături de cântăreaţa pop Miley Cyrus.

Ulterior, Robin Thicke a dezvăluit în instanţă că este un admirator al muzicii lui Marvin Gaye încă din copilărie, dar că piesele "Blurred Lines" şi "Got to Give It Up" se aseamănă doar în privinţa genului căruia îi aparţin.

Muzicianul american Marvin Gaye (1939 - 1984) a debutat alături de grupul de doo-wop The Moonglows la sfârşitul anilor '50, urmând apoi o carieră solo. Datorită unei serii de hituri, precum "How Sweet It Is (To Be Loved by You)", "I Heard It Through the Grapevine" şi duetelor cu Mary Wells şi Tammi Terrell, a fost numit "prinţul Motown" şi "prinţul muzicii soul". Cântăreţul american a decedat în 1984, la vârsta de 44 de ani, după ce a fost împuşcat mortal de tatăl său.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici