Tabloul "Mona Lisa" de Leonardo da Vinci prezintă risc mare de fisură

Celebrul tablou "Mona Lisa" al lui Leonardo da Vinci, expus la muzeul Luvru din Paris, prezintă "o curbură importantă de 12 milimetri" care ar putea conduce la o fisură, au indicat specialişii francezi de la Universitatea din Poitiers care au studiat opera.

64 afișări
Imaginea articolului Tabloul "Mona Lisa" de Leonardo da Vinci prezintă risc mare de fisură

Tabloul "Mona Lisa" de Leonardo da Vinci prezintă risc mare de fisură

Echipa de cercetători de la laboratorul de mecanică a solidelor din cadrul Universităţii din Poitiers a dezvăluit, miercuri, rezultatele unui studiu amănunţit al tabloului pe care l-au analizat în 2005.

Scos din rama sa, suportul din plop pe care a pictat Leonardo de Vinci prezintă o curbură importantă de aproximativ 12 milimetri între punctul cel mai de jos şi punctul cel mai de sus, au explicat cercetătorii.

Specialiştii au mai remarcat, în partea inferioară, "prezenţa unor zone forţat curbate" care ar putea constitui un teren propice pentru o fisură, "dacă tabloul nu se manipulează cu grijă".

Responsabilii muzeului Luvru au cerut specialiştilor să verifice tabloul, deja fisurat deasupra ochiului stâng, înainte de a-l plasa într-o nouă sală a muzeului, în martie 2005.

Fabrice Bremand, unul dintre specialişti, a explicat că tabloul a fost analizat cu ajutorul unei tehnici care se bazează pe principiul proiecţiei unei surse luminoase. "Această tehnică permite vizualizarea reliefului imaginii", a spus acesta.

În noiembrie 2007, cercetătorii au făcut noi măsurători. "Nimic nu s-a modificat" în ultimii trei ani, a spus Jean-Christophe Dupré, un alt membru al echipei. "Dar trei ani nu înseamnă nimic raportat la 500 de ani. Am furnizat persoanelor care se ocupă de conservare instrumentele necesare pentru controlul suportului, dar nimeni nu ştie cum vor evolua lucrurile", a spus acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici