Terminalele de date Bloomberg, indisponibile timp de mai multe ore vineri dimineaţă

Terminalele de date Bloomberg, utilizate de peste 315.000 de traderi şi instituţii din întreaga lume la efectuarea tranzacţiilor financiare, nu au putut fi accesate timp de mai multe ore vineri dimineaţă, guvernul Marii Britanii fiind nevoit să amâne o licitaţie pentru vânzarea de obligaţiuni.

70 afișări
Imaginea articolului Terminalele de date Bloomberg, indisponibile timp de mai multe ore vineri dimineaţă

Terminalele de date Bloomberg, indisponibile timp de mai multe ore vineri dimineaţă

Terminalele au devenit nefuncţionale la puţin timp de la debutul tranzacţiilor bursiere din Europa, generând confuzie pe pieţele financiare internaţionale, potrivit Wall Street Journal.

În urma întreruperii serviciilor terminalelor Bloomberg Professional, Marea Britanie a reprogramat pentru vineri după amiază o licitaţie de obligaţiuni prin care vrea să atragă 3 miliarde de lire sterline.

"Serviciile asigurate de o parte importantă a reţelei noastre au fost întrerupte vineri", a declarat un purtător de cuvânt al grupului Bloomberg, condus de fostul primar al oraşului New York, Michael Bloomberg.

Potrivit oficialilor Bloomberg, majoritatea serviciilor afectate de întrerupere au fost reluate pâna în jurul prânzului.

Într-un comunicat al Bloomberg remis vineri după amiază, reprezentanţii companiei au declarat că problema a fost remediată prin închiderea şi repornirea aplicaţiei.

"Serviciile au fost reluate în totalitate. Reţeaua a suferit de pe urma unui mix de probleme de hardware şi software, care au dus la creşterea în exces a volumului de trafic. Ca urmare a suprasolicitării terminalelor, au fost înregistrate deconectări la clienţi. Am descoperit repede cauzele problemelor, am izolat sistemele hardware defectuoase şi am restartat software-ul. În prezent, analizăm sistemele de rezervă care au eşuat în prevenirea întreruperilor", potrivit comunicatului, citat de Business Insider.

Întreruperea serviciilor Bloomberg Professional a dat naştere mai multor speculaţii în presa internaţională, printre care o teorie potrivit căreia defecţiunea ar fi fost cauzată de vărsarea accidentală a unei cutii de suc pe unul dintre servere, precum şi o supoziţie în legătură cu un potenţial atac cibernetic.

Terminalele de date Bloomberg sunt folosite de traderi şi brokeri pentru a efectua tranzacţii cu acţiuni, obligaţiuni şi valută. De asemenea, terminalele sunt utilizate de bancheri şi instituţii financiare şi de supraveghere din întreaga lume.

Un alt element-cheie al serviciilor asigurate prin aceste terminale este reprezentat de sistemul electronic de mesagerie instantă pe care traderii îl folosesc pentru a comunica între ei, sistem care a fost şi el întrerupt pe parcursul dimineţii. 

Mai mulţi bancheri au declarat că au fost nevoiţi să contacteze clienţii, brokerii şi agenţii de vânzări cu ajutorul telefonului, o metodă considerată ca fiind "de modă veche".

Terminalele Bloomberg, care pot fi închiriate pentru circa 20.000 dolari pe an, au devenit "vitale în procesul de distribuţie a informaţiilor între companii şi regiuni. O întrerupere globală ca cea de vineri este importantă pentru pieţele din întreaga lume", a declarat Louis Gargour, ofiţer şef de investiţii la fondul de administrare al activelor LNG Capital din Londra.

Tot mai multe bănci şi clienţii acestora privesc cu îngrijorare monopolul creat de Bloomberg asupra serviciului de mesagerie instantă folosit de traderi, precum şi lipsa de flexibilitate a sistemului de date al companiei şi caută servicii alternative, care să poată fi personalizate de utilizatori.

La finele anului 2013, compania de informaţii financiare Markit a lansat o platformă deschisă de mesagerie care concurează cu cea oferită de Bloomberg, platformă care anul trecut a fost cumpărată de compania de software Symphony Communication Services.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici