The British Library a cumpărat cel mai vechi manuscris intact din Europa

The British Library a cumpărat cu 9 milioane de lire sterline (10,9 milioane de euro) cel mai vechi manuscris intact din Europa - o copie a Evangheliei după Ioan, scrisă în limba latină şi datând din secolul al VII-lea -, au anunţat, marţi, reprezentanţii instituţiei britanice.

349 afișări
Imaginea articolului The British Library a cumpărat cel mai vechi manuscris intact din Europa

The British Library a cumpărat cel mai vechi manuscris intact din Europa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manuscrisul, intitulat "Evanghelia Sf. Cuthbert", a fost plasat în mormântul acestui călugăr, episcop şi sfânt anglosaxon din Lindisfarne, o localitate din nord-estul Angliei, în jurul anului 698, la câţiva ani după moartea acestuia.

Redescoperit în catedrala din Durham, în anul 1104, unde a fost mutat mormântul călugărului pentru a scăpa de invaziile vikingilor, manuscrisul se află într-o stare remarcabilă de conservare.

Reprezentanţii bibliotecii naţionale britanice au lansat un apel public pentru a putea să îl achiziţioneze, iar jumătate din sumă provine din donaţii de la persoane private, restul provenind de la diverse asociaţii şi fundaţii.

Volumul, de mărimea unei palme, are o copertă din piele intactă, iar textul, sobru, poate fi încă citit cu uşurinţă.

Manuscrisul se afla în regim de împrumut la The British Library încă din 1979. El aparţinea ramurei britanice a călugărilor iezuiţi, care au decis să îl pună în vânzare cu scopul de a obţine fonduri pentru programele lor educative şi de restaurare.

Manuscrisul, achiziţionat în parteneriat cu Universitatea şi Catedrala din Durham, va fi expus la The British Library din Londra şi apoi în oraşul Durham.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici