The New York Times: "Autobiografia..." nu poate să fie monumentul dorit de Ceauşescu

Publicaţia The New York Times scrie într-o recenzie a documentarului "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", de Andrei Ujică - ce va avea premiera newyorkeză vineri -, că "este imposibil ca acest film să fie monumentul pe care dictatorul român şi l-ar fi ridicat singur".

669 afișări
Imaginea articolului The New York Times: "Autobiografia..." nu poate să fie monumentul dorit de Ceauşescu

The New York Times: "Autobiografia..." nu poate să fie monumentul dorit de Ceauşescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Este imposibil ca «Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu» să fie statuia pe care conducătorul şi-a dorit-o", apreciază The New York Times, într-o recenzie a documentarului semnat de Andrei Ujică, filmul urmân să aibă premiera în Manhattan, vineri

"Din multe puncte de vedere, Ceauşescu pare că este şi el, în aceeaşi măsură ca Ujică, autor al acestui documentar strălucit", se arată în articolul publicat în The New York Times.

Regizorul Andrei Ujică este descris de The New York Times ca fiind "un român născut în 1951, care a părăsit ţara natală la vârsta de 30 de ani". După ce a realizat mai multe documentare, unele care au avut legătură cu regimul comunist în România, precum "Videogramele unei revoluţii", Ujică şi-a realizat cel mai recent documentar, căruia i-a dat acest titlu, inspirat din "Autobiografia lui Fidel Castro", care, la rândul său, şi-a luat numele de la titlul volumului semnat de Gertrude Stein "Autobiografia lui Alice B. Toklas".

"Ca şi volumul lui Stein, «Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu» este un film care parodiază oarecum memoriile subiectului şi care combină ficţiunea cu non-ficţiunea", scrie Manhola Dargis, de la The New York Times, comentând apoi că, în film, Nicolae Ceauşescu joacă un rol aproape de ventriloc.

De asemenea, criticul cotidianului american şi-a exprimat şocul faţă de primele scene din documentar, cele care prezintă procesul soţilor Ceauşescu, înainte de a fi executaţi, în iarna anului 1989.

"Chiar dacă nu cunoşti istoria României, este greu să te obişnuieşti cu aceste imagini dure şi apoi cu paradele care urmează. Tocmai aceasta este şi ideea. Pentru decenii, începând cu anul 1965, aceşti doi liliputani - Ceauşescu avea puţin peste 1,60 metri - au condus o ţară care s-a transformat în proiecţia figurilor lor mitologizate", mai scrie The New York Times.

Jurnalistul notează apoi fastul cu care Ceauşescu este primit în Marea Britanie, China şi Coreea de Nord. "Oare a văzut cuplul Ceauşescu ce vedem noi în acest film, ce ne-au făcut să vedem Andrei Ujică şi Dana Bunescu - monteur şi designer de sunet? Este puţin probabil, dar nu este greu să observăm cum se schimbă postura lui Ceauşescu, la fiecare vizită", scrie criticul The New York Times.

Documentarul lui Andrei Ujică este realizat exclusiv din imagini de arhivă, obţinute de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme, şi prezintă inclusiv scena judecăţii soţilor Ceauşescu din decembrie '89. Au fost incluse în documentar şi imagini inedite, care nu au fost niciodată difuzate - imagini tăiate la cenzură, căutate şi selectate de Titus Muntean. Pentru realizarea documentarului au fost vizionate peste o mie de ore de înregistrări.

"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a fost inclus în topul celor mai bune filme lansate în cinematografele lumii în 2010, de prestigioasa revistă britanică Sight & Sound, editată de British Film Institute, alături de pelicule precum "Film Socialisme" (Jean-Luc Godard), "Nostalgia de la Luz" (Patricio Guzman), "Poetry" (Lee Chang-dong) şi "Un profet/ Un prophète" (Jacques Audiard).

Totodată, lungmetrajul realizat de Andrei Ujică s-a aflat, la sfârşitul lui 2010, pe primul loc în topul celor mai bune filme nedistribuite încă în cinematografele din Statele Unite, alcătuit de publicaţia independentă IndieWIRE. În fiecare an, un număr impresionant de critici americani - peste 100 - votează cele mai bune producţii din anul respectiv, la invitaţia IndieWIRE.

Lungmetrajul lui Andrei Ujică a câştigat şi premiul secţiunii Spotlight la Cinema Eye Honors, cele mai importante distincţii dedicate filmului de non-ficţiune.

"Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a fost realizată de Icon Production, în asociere cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi cu participarea The Media Partnership, Fundaţia ARTE VIZUALE şi HFG / ZKM Filminstitut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici