The New York Times recomandă Festivalul de Film Românesc din New York

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Filmului Românesc la New York, ce se desfăşoară între 4 şi 6 decembrie, este singurul eveniment din agenda cinematografică a săptămânii viitoare, în The New York Times, informează Institutul Cultural Român din metropola americană.

24 afișări
Imaginea articolului The New York Times recomandă Festivalul de Film Românesc din New York

The New York Times recomandă Festivalul de Film Românesc din New York (Imagine: Institutul Cultural Român)

Festivalul de Film Românesc din New York, organizat de Institutul Cultural Român din New York în parteneriat cu TIFF și Tribeca Film Festival, intitulat "4 Years, 3 Days and 2 Decades Later" (curator Mihai Chirilov), a fost inclus şi în topul celor cinci evenimente culturale recomandate de emisiunea SundayArts a canalului public de televiziune Thirteen.

"Câteva dintre filmele cele mai comentate în ultimii ani, cel puţin între cinefili, provin din România, unde o nouă generaţie de regizori a obţinut premii la Cannes şi la alte festivaluri de marcă. Cele mai noi producţii româneşti, precum şi câteva titluri de referinţă din anii '90, sunt prezentate într-un festival care începe vineri la Tribeca Cinemas, organizat de Institutul Cultural Român. Desfăşurat pe durata a trei zile, festivalul a ajuns acum în al patrulea an, ceea ce explică două treimi din inspiratul calambur din titlul «4 Years, 3 Days and 2 Decades Later, cele două decenii referindu-se la aniversarea Revoluţiei din 1989 care l-a răsturnat pe Nicolae Ceauşescu. De asemenea, titlul face cu ochiul la «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», filmul lui Cristian Mungiu, care a câştigat Palme d'Or la Cannes în 2007, ceea ce a părut multora la vremea respectivă vîrful Noului Val Românesc. Ediţia din acest an arată însă că diagnosticul a fost pripit", scrie Neil Genzlinger pentru The New York Times.

"În 2005, când am avut primele semne de succes, ne-am gândit: «Probabil nu va dura mai mult de doi ani»", declara Corina Șuteu, directorul Institutului Cultural Român. "Dar filmul românesc continuă să fie şi astăzi pe val", mai adaugă aceasta.

Seria de filme noi prezentate în festival include "Pescuit sportiv" de Adrian Sitaru, "Katalin Varga" de Peter Strickland, "Cealaltă Irina" de Andrei Gruzsnickzi, "Nunta mută" de Horaţiu Mălăele, precum şi "Poliţist, adjectiv" de Corneliu Porumboiu, peliculă care a creat deja vâlvă și reprezintă România în cursa pentru Oscar. Evenimentul debutează cu "Videogramele unei Revoluţii", din 1992.

În paralel cu festivalul de la Tribeca Cinemas, în data de 5 decembrie debutează pe Link TV o serie consistentă de filme româneşti ale Noului Val, realizată în coproducţie cu ICR New York. Opt lungmetraje şi şapte scurtmetraje vor putea fi urmărite de milioane de telespectatori americani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici