TIFF 2014: Remix-uri Maria Tănase, instrumente bizare şi Cinepiano cu Charlie Chaplin

Un concert cu instrumente bizare, experienţe cinematografice ca la începutul secolului XX şi un spectacol marca Radu Afrim şi Vlaicu Golcea, cu remix-uri ale melodiilor Mariei Tănase, vor fi prezentate anul acesta în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

327 afișări
Imaginea articolului TIFF 2014: Remix-uri Maria Tănase, instrumente bizare şi Cinepiano cu Charlie Chaplin

TIFF 2014: Remix-uri Maria Tănase, instrumente bizare şi Cinepiano cu Charlie Chaplin

Conform unui comunicat remis, vineri, de organizatorii TIFF, pe lângă spectacolul multimedia "Maria T.", semnat de Bălănescu Quartet, cântecele Mariei Tănase vor răsuna la TIFF în "Hai Iu Iu NU Hi You You", un show marca Radu Afrim şi Vlaicu Golcea, subintitulat "Concert remix-uri Maria Tănase".

Astfel, 13 melodii din repertoriul renumitei cântăreţe vor fi electro-orchestrate live de muzicianul şi compozitorul Vlaicu Golcea şi cântate de actori, una dintre melodii urmând să fie interpretată de actriţa Maia Morgenstern. Tributul original adus Mariei Tănase s-a născut în toamna anului trecut, la Gala Tânărului Actor - HOP de la Costineşti, şi este rezultatul atelierului de creaţie "Maria Tănase - 1913-2013", coordonat de Golcea.

"Hai Iu Iu NU Hi You You" poate fi văzut la Cluj-Napoca în 5 iunie, de la ora 22.00, la Casa de Cultură a Studenţilor.

Din Polonia vine un alt spectacol original la TIFF: "Male Instrumenty/Small Instruments". Sâmbătă, 31 mai, de la ora 22.00, la Casa TIFF, spectatorii vor avea parte de un show muzical mai puţin obişnuit, cu instrumente neconvenţionale, improvizate din jucării vechi, deşeuri recondiţionate, diverse obiecte sau invenţii bizare. Muzica lor este unică şi surprinzătoare, cei cinci membri ai grupului fiind mereu în căutare de noi obiecte şi sunete. Din acest motiv în după-amiaza de 31 mai vor susţine şi un atelier de improvizat instrumente muzicale la Bonţida, ca parte a programului "Weekend la Castel".

Ei se vor întâlni cu rapsozi populari, cântăreţi la frunză, săteni din Bonţida şi din împrejurimi, care le vor prezenta instrumente tradiţionale din zonă. Cei cinci muzicieni din Polonia vor să înveţe să le creeze şi să le folosească în concertele lor. Trupa înfiinţată în 2006 a avut concerte în oraşe mari din Europa, cu proiecte cuprinzând muzică live de Nino Rota sau Ennio Morricone. În 2010, Male Instrumenty a înregistrat muzica lui Chopin folosindu-şi întreaga colecţie de peste 70 de piane de jucărie. Pawel Romanczuk, fondatorul trupei, a semnat chiar prima carte scrisă vreodată despre istoria pianului de jucărie.

În 1 iunie, de la ora 11.00, Charlie Chaplin, Stan şi Bran şi Buster Keaton vor prinde viaţă la cinematograful "Florin Piersic", într-o experienţă unică: un spectacol Cinepiano, al artistului Tony Berchmans. Venit tocmai din Brazilia, compozitorul şi pianistul recreează magia vizionărilor de cinema de la începutul secolului XX, când imaginile mute de pe ecran erau însoţite live de muzică, sunete şi zgomote, cântate la pian şi alte instrumente. Comedia Big Business (1929), cu Stan şi Bran, emoţionantul şi amuzantul "A Dog’s Life" (1918), cu Charlie Chaplin, şi clasicul "Cops" (1922), cu Buster Keaton, vor avea parte de suspine, râsete, bufnituri şi melodii create live, la pian.

Muzica lui Tony Berchmans combină partituri clasice şi melodii folk cu compoziţiile sale proprii, inspirate din ragtime şi jazz. Din 2009, muzicianul acompaniază live filme mute în diverse muzee şi săli din lume. Este producător muzical, autorul unei cărţi despre muzica de film şi curatorul primei ediţii a International Film Music Conference (2007), în Rio de Janeiro. Spectacolul dedicat familiilor e adus în cadrul EducaTIFF, în deschiderea celei de-a doua zile a programului "Weekend la Castel".

Într-una din serile de festival va susţine un concert la Casa TIFF şi Teodora Enache, una dintre cele mai bune voci din jazz-ul autohton, cu zeci de concerte în Europa şi SUA şi colaborări cu nume ca Johnny Răducanu, Les Paul, Stanley Jordan, Ricardo Scale sau Billy Cobham.

De asemenea, pe fani îi vor delecta şi cei de la Coma, una dintre cele mai apreciate trupe de pe scena alternative românească, cu un show acustic de neratat. Va cânta pentru spectatorii TIFF şi Theory of Mind, o trupă clujeană formată din vocalistul, compozitorul şi producătorul Vladimir Bosînceanu, fratele său, Andrei Bosînceanu (bass), Alex Cos (chitară) şi Tudor Bilt (tobe). Theory of Mind abordează genuri diferite, inclusiv post-rock, dream pop, psihedelic şi experimental.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania are loc între 30 mai şi 8 iunie 2014 şi este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Film şi Cultură Urbană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici