Tradiţie transmisă de la o generaţie la alta: Bunicii din Salva le predau nepoţilor secretele pregătirii Caprei pentru colinda de Crăciun

Pregătirile pentru Naşterea Domnului sunt în toi la Salva, în judeţul Bistriţa-Năsăud, unde tradiţiile sunt păstrate cu sfinţenie. Bunica, Virginia Linul, a făcut prăjituri şi cozonaci, dar marea resposabilitate este să îi pregătească nepotului turca sau capra pentru a putea merge la colindat.

313 afișări
Imaginea articolului Tradiţie transmisă de la o generaţie la alta: Bunicii din Salva le predau nepoţilor secretele pregătirii Caprei pentru colinda de Crăciun

Tradiţie transmisă de la o generaţie la alta: Bunicii din Salva predau nepoţilor secretele pregătirii Caprei pentru colinda de Crăciun

În Bistriţa-Năsăud, capra cu care feciorii merg la colindat se confecţionează dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, care se înveleşte cu blănuri şi o pătură, pentru a fi cât mai real.

La Salva bunica, Virginia Linul, e cea care ştie cum se pregăteşte capra şi care e secretul pentru ca animalul nepotului să fie cel mai frumos.

“La capră, prima dată se pune icoana Domnului Hristos, cu Naşterea Domnului. După acceea, se pun betelele pe un covor şi apoi pielea de capră ca să fie cât mai adevărată, cum a fost capra mai demult... Pe covorul care îl are capra se pun apoi alte betele şi o creangă de brad. Trebuie puse şi două clopoţele înainte. Apoi se mai pun şi fundite şi se încarcă foarte bine, ca să fie mai faină decât toate caprele celorlalţi copii din sat”, povesteşte bunica Virginia Linul.

În ziua de Ajun bunica face ultimele retuşuri şi repetiţiile cu nepotul, Cristian, înainte să meargă la colindat.

Umblatul cu Capra ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou şi este un obicei străvechi, ce face parte din tradiţiile de iarnă, păstrat cu sfinţenie în satele din Bistriţa-Năsăud.

Credinţa populară spune că acest animal, capra, alungă spiritele rele şi aduce noroc în noul an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici