Transformarea TVR3 într-un post dedicat zonelor rurale, analizată joi de Claudiu Săftoiu şi senatori

Proiectul de transformare a TVR 3 într-o televiziune dedicată zonelor rurale va fi analizat joi de Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, şi senatori din Comisia de Cultură din Senat, între care Georgică Severin, Sorin Ilieşiu, Damian Drăghici şi Sorin Roşca-Stănescu.

151 afișări
Imaginea articolului Transformarea TVR3 într-un post dedicat zonelor rurale, analizată joi de Claudiu Săftoiu şi senatori

ransformarea TVR3 într-un post dedicat zonelor rurale, analizată joi de Claudiu Săftoiu şi senatori (Imagine: Alexandru Solomon/ Mediafax Foto)

Membrii comisiei pentru cultură şi media din Senat se vor întâlni, joi, cu preşedintele-director general al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), Claudiu Săftoiu, şi cu directorii studiourilor teritoriale ale TVR. La întâlnire, care va avea loc la sediul TVR Cluj, vor participa şi reprezentanţi ai managementului şi administraţiei TVR, se spune într-un comunicat remis MEDIAFAX de reprezentanţii Televiziunii Române.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii, la care vor participa senatorii Georgică Severin, Sorin Ilieşiu, Alexandru Mazăre, Attila Laszlo, Damian Drăghici, Marian Vasiliev, Mihai-Ciprian Rogojan, Sorin Roşca-Stănescu, "va fi discutat rolul studiourilor teritoriale ale TVR în procesul de redresare financiară a televiziunii publice".

Dezbaterea va aduce în prim-plan subiecte precum: stadiul implementării în teritoriu a Programului de redresare economică a SRTv, dezvoltarea staţiilor teritoriale în contextul proiectului de regionalizare a României, importanţa producţiei locale în repoziţionarea canalului TVR 3, îmbunătăţirea ofertei editoriale, precum şi alte aspecte specifice funcţionării studiourilor teritoriale.

"Am profitat de prezenţa la Cluj a membrilor Comisiei de Cultură din Senat şi i-am invitat să afle cum lucrează colegii de la studiourile teritoriale", a declarat Claudiu Săftoiu, preşedinte-director general al SRTv. "În acelaşi timp, aducem în discuţie proiectul de repoziţionare a canalului TVR3, pe care ni-l dorim o expresie a dimensiunii rurale a României şi în care studiourile teritoriale vor avea un rol decisiv", a adăugat Claudiu Săftoiu.

În luna martie, membri ai Comisiei de Cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor s-au întâlnit, la studioul central al TVR, cu preşedintele-director general, Claudiu Săftoiu, cu membrii Consiliului de Administraţie şi ai Comitetului Director. Membrii Comisiei de cultură au vizitat studiourile, spaţiile de montaj şi de emisie, unde au putut vedea modul concret în care se desfăşoară producţia de televiziune şi dotările tehnice ale SRTv, se mai spune în comunicat.

Claudiu Săftoiu şi-a prezentat planurile privind transformarea TVR 3 într-o televiziune dedicată zonelor rurale, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX şi publicat în 25 ianuarie 2013.

"(...) intenţionez ca anul acesta să punem din ce în ce mai mult accent pe elaborarea unui concept de nişă pentru TVR 3, care să se poată dezvolta spre rural şi agricultură, conservarea spaţiului cultural, tradiţional, etnografic, muzical, dar şi de actualitate şi de societate rurală, în aşa fel încât TVR 3 să devină o expresie a dimensiunii rurale a României, în genul producţiei «Viaţa satului», nu numai duminica, ci 24 de ore din 24. Este o nişă pe care s-ar putea poziţiona acest canal, tocmai pentru că România «trăieşte» întotdeauna la oraş, iar media audiovizuală în general acordă un interes prioritar mediului urban, capitalelor regionale şi mai puţin României profunde. Este un proiect pe care îl ambiţionez la modul personal, apreciind că poate fi urmat, tocmai spre beneficiul cuplării satului românesc, regiunilor, comunităţilor româneşti la un punct cardinal media", a spus, în interviu, Claudiu Săftoiu.

El a mai spus că proiectul de repoziţionare a TVR 3 face parte parte din "obiective pe termen scurt şi mediu" pe care le are în vedere, în mandatul său. "Totul depinde de cum vom reuşi să intrăm, de la 1 martie, într-un nou tip de abordare a producţiei de televiziune şi de consensul atât de necesar al Consiliului de Administraţie (al TVR, n.r.) pentru orice proiect", a mai spus Claudiu Săftoiu.

TVR are statut de instituţie publică şi emite pe şase canale. TVR acoperă cele mai importante ştiri la nivel naţional, prin cinci studiouri teritoriale. TVR îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994. Preşedintele Consiliului de Administraţie (CA) este numit de Parlament, pe o perioadă de 4 ani. CA cuprinde 13 persoane, desemnate prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Comisia pentru cultură şi media din Senat are atribuţii în audierea candidaţilor pentru funcţiile de membru al Consiliului de Administraţie al SRTv şi de preşedinte-director general al SRTv, precum şi în dezbaterea şi înaintarea către plenul Parlamentului a Raportului anual de activitate al SRTv. În prezent, Comisia pentru cultură şi media din Senat este formată din următorii membri: Georgică Severin - preşedinte, Emil-Marius Paşcan, Sorin Ilieşiu, Damian Drăghici, Attila László, Marian Vasiliev, Alexandru Mazăre, Mariana Câmpeanu, Gabriela Firea, Mihai-Ciprian Rogojan, Sorin Roşca-Stănescu.

Televiziunea Română a trecut în ultimele luni printr-un proces de restructurare. În luna martie, reprezentanţii TVR au anunţat că preşedintele-director general al TVR, Claudiu Săftoiu, a semnat deciziile de concediere pentru cei 627 de angajaţi care au fost disponibilizaţi în urma selecţiei personalului din televiziunea publică, aceştia urmând să primească, eşalonat, salarii compensatorii în cuantum de circa 2.750.000 de euro.

SRTv avea datorii totale de circa 620 de milioane de lei la 31 decembrie 2012, reprezentând datorii fiscale, dar şi obligaţii de natură comercială care au o vechime de cel puţin trei ani, potrivit raportului de activitate al TVR pe anul trecut.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie 2012, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august 2012, fostul CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august 2012, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie 2012, de la ora 23.59.

Pentru TVR Info, conducerea Televiziunii Române a găsit o soluţie. Astfel, Societatea Română de Televiziune a primit, pe 13 noiembrie 2012, aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) de a transforma TVR Info în TVR News. Noua televiziune a început să emită din 15 noiembrie 2012 şi difuzează în mare parte programe ale Euronews, dar şi conţinut produs de Televiziunea Română.

În schimb, SRTv a informat Consiliul Naţional al Audiovizualului că renunţă la licenţa TVR Cultural, ca urmare a situaţiei financiare critice a televiziunii publice. Licenţa TVR Cultural a expirat pe 15 decembrie 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici