Trilogia "Millenium", scrisă de Stieg Larsson, continuată cu un volum care va fi lansat în 2015

Trilogia "Millenium", scrisă de autorul suedez Stieg Larsson, devenit celebru la nivel internaţional după decesul său, în 2004, va fi continuată cu cel de-al patrulea volum, care va fi lansat în august 2015.

4783 afișări
Imaginea articolului Trilogia "Millenium", scrisă de Stieg Larsson, continuată cu un volum care va fi lansat în 2015

Trilogia "Millenium", scrisă de Stieg Larsson, continuată cu un volum care va fi lansat în 2015 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Editura suedeză Norstedts, care a publicat cele trei cărţi din trilogia "Millenium", a anunţat, marţi, că a angajat un scriitor ca să continue seria lui Stieg Larsson, informează theguardian.com.

Potrivit reprezentanţilor editurii Norstedts, jurnalistul suedez David Lagercrantz - unul dintre autorii volumului "I am Zlatan Ibrahimović", autobiografia fotbalistului suedez Zlatan Ibrahimović - este cel care va scrie cea de-a patra carte din seria "Millenium", care va fi lansată în august 2015.

Eva Gedin, director editorial al Norstedts, a declarat că acest nou volum va fi unul original şi nu va include nimic din cea de-a patra carte a seriei, pe care Stieg Larsson a început-o, dar care a rămas neterminată din cauza decesului său.

Trilogia "Millenium", scrisă de Stieg Larsson, a înregistrat un imens succes la nivel internaţional după decesul acestuia. La nivel mondial, au fost vândute peste 75 de milioane de cărţi din această serie, în aproximativ 50 de ţări, conform theguardian.com.

Scriitorul Stieg Larsson, cunoscut şi ca jurnalist, a murit în 2004, în urma unei crize cardiace, la vârsta de 50 de ani, înainte de a vedea publicat primul roman din seria "Millenium", care ar fi trebuit să aibă zece volume.

În anul 2010, fratele lui Stieg Larsson, Joakim, a confirmat existenţa unui manuscris neterminat al lui Stieg Larsson, care ar corespunde unei "a cincea" cărţi ce ar continua trilogia "Millennium". Atât fratele, cât şi tatăl scriitorului au declarat însă la momentul respectiv că nu vor permite ca manuscrisul să fie publicat.

Pe de altă parte, potrivit presei internaţionale, volumul neterminat s-ar afla în posesia Evei Gabrielsson, care a fost timp de 32 de ani partenera de viaţă a lui Stieg Larsson, dar, după decesul acestuia, ea a piedut dreptul de a-i administra averea, în favoarea tatălui scriitorului. Întrucât legea suedeză nu recunoaşte concubinajul, iubita lui Stieg Larsson şi tatăl scriitorului sunt implicaţi într-un proces încă de la decesul autorului.

Eva Gabrielsson a refuzat, în iunie 2010, suma de 2,1 milioane de euro în schimbul unei înţelegeri cu familia lui Larsson. Oferta includea şi un loc în consiliul de administraţie în fundaţia care se ocupă de operele scriitorului. Gabrielsson a susţinut că tatăl şi fratele scriitorului nu au prezentat opera acestuia aşa cum el şi-ar fi dorit.

Nu este însă sigur dacă manuscrisul pe care îl are Eva Gabrielsson este a patra carte a lui Stieg Larsson sau a cincea, cea despre care a vorbit fratele lui.

Una dintre cele mai de succes apariţii editoriale din Suedia, "Millennium" este o trilogie despre corupţie, jurnalism şi lumea financiară, care prezintă aventurile jurnalistului Mikael Blomkvist şi ale tinerei Lisbeth Salander, un hacker cu o inteligenţă de geniu.

Cărţile trilogiei fac referiri la personaje politice şi economice controversate. Abordând teme precum globalizarea, şantaje economice, corupţie, mişcări fasciste, servicii secrete, trafic de carne vie, prostituţie, spionaj şi psihiatrie, cele trei volume realizează un adevărat portret al societăţii contemporane.

Editura Trei a publicat în limba română trilogia "Millennium" cu titlurile "Bărbaţi care urăsc femeile", "Fata care s-a jucat cu focul" şi "Castelul din nori s-a sfărâmat".

Cele trei cărţi din serie au fost ecranizate în Peninsula Scandinavă de regizorii Niels Arden Oplev şi Daniel Alfredson, cu Noomi Rapace şi Michael Nyqvist în rolurile principale. Cele trei filme suedeze au fost foarte bine primite de critica de specialitate, dar şi de public, reuşind încasări de 157 de milioane de dolari pe plan mondial.

Totodată, la Hollywood a fost lansată versiunea în limba engleză a filmului "Fata cu dragon tatuat/ The Girl with the Dragon Tattoo", regizat de David Fincher. Produs de studiourile Columbia Pictures, filmul i-a avut în distribuţie pe Daniel Craig şi pe Rooney Mara.

Rooney Mara şi Daniel Craig vor juca şi în cele două continuări americane ale acestui film - "The Girl Who Played With Fire" şi "The Girl Who Kicked The Hornet's Nest".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici