TVR 1, somat de CNA pentru că Dragoş Pătraru a spus că Ion Iliescu este "criminal bătrân"

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, să someze public TVR 1, din cauza unor ediţii ale emisiunii "Starea Naţiei", în care Dragoş Pătraru a spus că Ion Iliescu este un "criminal bătrân" şi "un bătrân activist", care "şi-a scăldat mâinile în sângele românilor".

895 afișări
Imaginea articolului TVR 1, somat de CNA pentru că Dragoş Pătraru a spus că Ion Iliescu este "criminal bătrân"

Ion Iliescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Somaţia publică a fost propusă de membrul CNA Florin Gabrea, fiind adoptată cu şapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Viorel Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Răsvan Popescu), în timp ce "împotrivă" a votat Monica Gubernat.

Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 40, alineatul 3 din Codul audiovizualului, potrivit căruia "Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă".

Membrii CNA au constatat că în ediţia din 22 aprilie a emisiunii "Starea Naţiei", Dragoş Pătraru a spus că, în iunie 1990, "Ion Iliescu şi-a scăldat din nou mâinile de bătrân activist în sângele românilor".

În ediţia din 17 iunie a emisiunii, Dragoş Pătraru a vorbit despre Ion Iliescu spunând: "(...) criminalul ăsta bătrân nu avea nevoie de engleză, că minerilor trebuia să mulţumească în româna lui de lemn, marcă înregistrată".

De asemenea, în sancţiune, membrii CNA au reţinut şi ediţia din 15 iunie a emisiunii "Starea Naţiei", în care Dragoş Pătraru a făcut mai multe comentarii despre senatoarea Cristiana Anghel şi despre un sacou pe care aceasta l-a purtat şi pe care erau imprimate figuri ale unor desene animate. "Înţelegem, sacoul e din Caracal, dar creierul, tot din Caracal e, doamnă? E mai ieftin acolo, sau cum?". El a mai numit-o pe Cristiana Anghel "fomista grevei".

Ion Stavre, reprezentantul TVR, a spus că afirmaţiile referitoare la Ion Iliescu au fost "nişte scăpări". "E un tip de limbaj vehiculat intens în presa scrisă între '90 şi 2000 şi probabil că făcând documentarea au încercat să reţină nişte expresii foarte tari", a spus Stavre, în faţa membrilor CNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici