Twitter lucrează la o tehnologie pentru evitarea cenzurii în China şi Iran

Platforma de microblogging Twitter lucrează la elaborarea unei tehnologii cu ajutorul căreia speră să împiedice Guvernele din China şi Iran să cenzureze utilizatorii serviciului din aceste ţări, informează Financial Times.

20 afișări
Imaginea articolului Twitter lucrează la o tehnologie pentru evitarea cenzurii în China şi Iran

Twitter lucrează la o tehnologie pentru evitarea cenzurii în China şi Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Evan Williams, Chief Executive şi co-fondator Twitter, despre care se crede că a ajutat protestatarii anti-guvernamentali din Iran să organizeze rezistenţa contra autorităţilor, a declarat că dezvoltatorii de programe lucrează la "proiecte interesante" pentru a împiedica blocarea reţelei de către Guvernele străine.

În cadrul World Economic Forum, Williams a spus că admiră Google pentru decizia anunţată luna trecută de a critica cenzura din China şi de a face public faptul că serviciile sale au fost ţinta unor atacuri. El a precizat însă că platforma Twitter este prea mică pentru a adopta o poziţie similară.

"Suntem parţial blocaţi în China şi în alte regiuni şi ni s-a întâmplat acelaşi lucru şi în Iran. Cea mai productivă modalitate de a lupta contra acestor blocaje nu este de a încerca să purtăm discuţii cu autorităţile din China sau din alte ţări, care sunt împotriva a ceea ce facem. Sper că există însă modalităţi tehnologice de evitare a acestor bariere", a spus el.

Williams a precizat că Twitter are un avantaj în a scăpa controlului cenzorilor guvernamentali operând ca reţea de aplicaţii online şi pentru telefoane mobile, decât ca site de sine stătător. "Twitter este o reţea accesată în mii de feluri", a spus el.

Evan Williams a fost unul dintre directorii de reţele de socializare, alături de cei de la MySpace, Facebook şi LinkedIn, care au luat parte la o dezbatere organizată la Davos în legătură cu cenzura online.

Luna aceasta, Google a anunţat că pune capăt cenzurii pe versiunea în chineză a motorului său de căutare în semn de protest faţă de încercările chineze de a accesa ilicit conturile utilizatorilor săi şi reţelele altor companii americane cu activităţi în acelaşi domeniu.

Williams nu a dat detalii referitoare la tehnologia care este dezvoltată de Twitter pentru a evita să ofere indicii Guvernelor care vor să blocheze serviciile reţelei de microblogging. Compania a mai precizat că tehnologia respectivă este realizată de programatori independenţi şi nu de angajaţi ai reţelei.

Twitter permite transmiterea de mesaje scurte, de maxim 140 de caractere, de către utilizatorii săi şi are, în prezent, circa 75 de milioane de utilizatori, din care majoritatea inactivi, potrivit unui studiu dat recent publicităţii de compania de cercetare RJMetrics, citat de ClickZ.com.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici