Google s-ar putea retrage din China, după un atac asupra serviciului de e-mail

Google a sugerat, marţi, că s-ar putea retrage din China din cauza unui atac informatic sofisticat de pe o reţea chineză, care i-a vizat serviciul de e-mail, informează Washingtonpost.com.

32 afișări
Imaginea articolului Google s-ar putea retrage din China, după un atac asupra serviciului de e-mail

Google s-ar putea retrage din China, după un atac asupra serviciului de e-mail

Compania a precizat că are dovezi care arată că "scopul principal al atacatorilor a fost accesarea conturilor Gmail" aparţinând activiştilor chinezi care militează pentru drepturile omului. Atacul a fost descoperit de companie în luna decembrie.

Bazându-se pe ancheta realizată la momentul respectiv, Google nu crede că atacul a reuşit. "Numai două conturi de Gmail par să fi fost accesate, în cazul lor fiind accesate numai informaţiile contului (cum ar fi data la care acestea au fost create) şi titlurile mesajelor, nu conţinutul în sine al e-mail-urilor", se menţionează într-un mesaj publicat pe blogul companiei.

David Drummond, vicepreşedinte şi Chief Legal Officer al Google, a precizat că atacul a determinat compania "să ajungă la concluzia că trebuie să reanalizeze fezabilitatea operaţiunilor pe care le are în China".

Google a mai decis şi că nu mai vrea să cenzureze rezultatele căutărilor pe versiunea în limba chineză a motorului său de căutare, după cum a declarat Drummond. Astfel, în decurs de câteva săptămâni, reprezentanţii Google vor purta discuţii cu guvernul de la Beijing în legătură cu modul în care poate opera "un motor de căutare necenzurat, în cadru legal şi dacă acest lucru este posibil".

"Recunoaştem că acest lucru ar putea însemna foarte bine să închidem Google.cn şi, posibil, toate filialele pe care le avem în China", a spus el.

Grupurile de militanţi au salutat decizia Google de a face public atacul şi de a-şi schimba radical poziţia faţă de cenzurarea rezultatelor versiunii chineze a motorului său de căutare.

"Google a făcut un pas curajos şi dificil în ceea ce priveşte libertatea internetului în sprijinirea drepturilor fundamentale ale omului", a declarat preşedintele Center for Democracy & Technology, Leslie Harris. "Nicio companie nu ar trebui obligată să opereze sub ameninţare guvernamentală vizavi de valorile sale cheie sau faţă de drepturile şi siguranţa utilizatorilor săi. Susţinem Google pentru faptul că este deschis să se angajeze pe această cale dificilă", a adăugat Harris.

Google a mai precizat că alte 20 de companii au fost ţinta unor atacuri similare, acestea activând în industrii precum finanţe, tehnologie, media sau chimică.

Google şi-a deschis filiala din China în 2005 şi a achiziţionat servere găzduite în această ţară, acceptând cenzurarea rezultatelor motorului său de căutare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici