Umorul rafinat şi strălucirea Comediei Franceze, pe scena Odeon-ului

Comedia Franceză a prezentat, joi seară, la Teatrul Odeon din Bucureşti, spectacolele "Les Précieuses ridicules" şi "La Festa", marcate de umor bine cântărit şi strălucire şi care au relevat tipuri umane dintre cele mai diverse, la fel de actuale ca în vremea lui Molière.

30 afișări
Imaginea articolului Umorul rafinat şi strălucirea Comediei Franceze, pe scena Odeon-ului

Imagine din spectacolul "La Festa" de Spiro Scimone, în regia lui Galin Stoev

În spectacolul Comediei Franceze a urmat intrarea în scenă a personajelor lui Molière, pe muzică de cabaret şi într-un decor asemenea.

Dacă dramaturgul francez le-a acoperit de ridicol, regizorul spectacolului, Dan Jemmet, le-a acoperit cu mult sclipici, iar combinaţia a fost foarte eficace.

Efectele comice au fost completate de felul în care personajele pozau şi apoi intrau pe scenă, la deschiderea unor cortine.

Un burghez de provincie bogat, sosit la Paris cu fiica şi nepoata, caută să le mărite pe cele două cu doi gentilomi parizieni.

Cele două provinciale sunt, însă, oripilate când aud sau pronunţă cuvântul "căsătorie", la care trebuie să se ajungă, în viziunea lor, numai după declaraţii înfocate, jurăminte fierbinţi, nesiguranţă, gelozie, confruntare cu părinţii şi eventual o răpire a iubitei.

Cei doi gentilomi care pleacă ofensaţi din casa burghezului hotărăsc să le pedepsească pe cele două "gâşte", care consideră că trebuie să aibă parte numai de crème de la crème din Paris, trimiţându-şi majordomii, şi ei cu pretenţii de mare fineţe şi spiritualitate, să le curteze, dându-se drept nobili.

Înaintea spectacolului ridiculizant al celor patru, servitorul fetelor susţine un monolog despre relaţia slugă-stăpân, interpretându-i pe fiecare în timp ce schimbă pălării.

Provincialele şi majordomii vor face apoi o demonstraţie de preţiozitate şi snobism, în încercarea de a imita înalta societate pariziană şi de a se păcălii unii pe alţii.

În cadrul stagiunii culturale europene, decisă de guvernul francez cu ocazia preluării de către Franţa a preşedinţiei UE (în al doilea semestru al lui 2008, n.r.), Comedia Franceză susţine un turneu în Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia şi România.

Astfel, Comedia Franceză prezintă, în perioada, 19 - 21 noiembrie, trei reprezentaţii la Teatrul Odeon.

Cele două producţii, "Les Précieuses ridicules" şi "La Festa", se joacă în această stagiune la Théâtre du Vieux-Colombier, Paris.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici