Un muzeu cu obiecte de cult va fi înfiinţat la Mănăstirea Probota, obiectiv UNESCO

Direcţia pentru Cultură şi Culte Suceava va amenaja, până în luna octombrie, un muzeu al Mănăstirii Probota din judeţul Suceava, aflată pe lista monumentelor UNESCO, unde vor fi expuse obiecte de cult din secolele XV-XVIII, veşminte şi cărţi bisericeşti vechi.

171 afișări
Imaginea articolului Un muzeu cu obiecte de cult va fi înfiinţat la Mănăstirea Probota, obiectiv UNESCO

Un muzeu cu obiecte de cult va fi înfiinţat la Mănăstirea Probota, obiectiv UNESCO (Imagine: crestinortodox.ro)

Directorul coordonator al Direcţiei pentru Cultură şi Culte Suceava, Daniel Hrenciuc, a declarat, joi, că muzeul va fi amenajat în incinta Mănăstirii Probota într-un spaţiu generos, valoarea acestei investiţii fiind de câteva sute de milioane de lei vechi.

Hrenciuc a spus că muzeul va fi dotat cu vitrine speciale şi cu instalaţii de iluminat care să pună în valoare exponatele, respectiv obiectele de cult vechi din secolele XV – XVIII, veşmintele bisericeşti şi cărţi bisericeşti vechi, obiecte de ceramică, vase care în momentul de faţă sunt păstrate în lăzi sau sunt ambalate în cutii.

"Consider că la Probota se poate face un muzeu interesant şi valoros. Prezenţa acestui muzeu dublată de o infrastructură adecvată şi de o semnalizare corespunzătoare a bisericii aflată în patrimoniul UNESCO va conduce la o creştere a atractivităţii turismului cultural şi religios din zonă", a spus Hrenciuc.

El a mai spus că Direcţia pentru Cultură şi Culte Suceava a semnalat comisiei de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean Suceava că la Mănăstirea Probota sunt necesare lucrări de consolidare a acoperişului bisericii, iar pentru aceste lucrări sunt necesare fonduri de aproximativ 350 de milioane de lei vechi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici