Un nou centru Nobel va fi construit la Stockholm. Cum va arăta clădirea care va găzdui şi ceremonia de acordare a premiilor - FOTO

Fundaţia Nobel a prezentat, miercuri, proiectul noii sale clădiri din centrul oraşului Stockholm care va găzdui activităţile legate de prestigioasele distincţii, inclusiv ceremonia de acordare a premiilor Nobel şi un muzeu.

195 afișări
Imaginea articolului Un nou centru Nobel va fi construit la Stockholm. Cum va arăta clădirea care va găzdui şi ceremonia de acordare a premiilor - FOTO

Un nou centru Nobel va fi construit la Stockholm. Cum va arăta clădirea care va găzdui şi ceremonia de acordare a premiilor - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Câştigătorul concursului de arhitectură pentru Centrul Nobel este (firma, n.r.) David Chipperfield Architects din Berlin", a declarat directorul Fundaţiei Nobel, Lars Heikensten, în timpul unei conferinţe de presă.

Această clădire, cu un buget de 1,2 miliarde de coroane suedeze (133 de milioane de euro), va fi construită într-un vechi cartier din capitala suedeză, înconjurat de lacuri şi situat în apropierea principalelor muzee şi monumente.

În noua clădire se vor desfăşura toate activităţile Fundaţiei Nobel, cu excepţia banchetului, care va continua să aibă loc în clădirea consiliului municipal, anual, pe 10 decembrie, conform tradiţiei. În prezent, fundaţia îşi desfăşoară evenimentele în diferite puncte ale oraşului Stockholm.

Centrul Nobel va dispune, de asemenea, de o bibliotecă, mai multe săli de conferinţe şi spaţii educative, destinate vizitelor şcolare.

Potrivit biroului de arhitectură câştigător al concursului, clădirea, cu o faţadă din bronz, piatră şi sticlă, va reflecta aspiraţiile inventatorului Alfred Nobel, care a înfiinţat fundaţia ce acordă prestigioasele premii.

"Se poate vorbi despre o anumită simplitate clasică (a clădirii, n.r.). Această clădire încearcă să găsească un echilibru între soliditate, pe de o parte, şi transparenţă, pe de altă parte", a spus arhitectul britanic David Chipperfield.

Două treimi din bugetul proiectului sunt deja garantate de donaţii private.

Crearea unui sediu al Fundaţiei Nobel este un subiect discutat încă din 1901, primul an în care s-au decernat aceste premii.

Fundaţia speră să inaugureze această clădire cu o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi în 2018.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici