Variety: Alexandru Maftei - printre cei mai promiţători 10 regizori europeni

Regizorul filmului "Bună! Ce faci?", Alexandru Maftei, a fost inclus de prestigioasa revistă de specialitate americană Variety în selecţia sa anuală a celor mai promiţători 10 cineaşti europeni, ale căror filme vor fi prezentate la Festivalul Internaţional de la Karlovy Vary în iulie.

234 afișări
Imaginea articolului Variety: Alexandru Maftei - printre cei mai promiţători 10 regizori europeni

Variety: Alexandru Maftei - printre cei mai promiţători 10 regizori europeni (Imagine: Adrian Paduretu/Mediafax Foto)

Selecţia Variety's Ten Euro Directors to Watch a fost realizată de criticii publicaţiei americane, care s-au concentrat pe regizori aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, ale căror filme s-au remarcat prin "prospeţime, imaginaţie şi pasiune", informează un comunicat al casei Vodoo Films, distribuitorul peliculei "Bună! Ce faci?".

Comedia romantică "Bună! Ce faci?" va fi prezentată, cu acest prilej, în secţiunea rezervată celor zece regizori la cea de-a 46-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary (1 - 9 iulie), iar Alexandru Maftei va fi prezentat presei, producătorilor şi agenţilor străini.

Lansată în urmă cu 14 ani, secţiunea Variety Critics' Choice, desfăşurată pe 3 şi 4 iulie, a devenit unul dintre cele mai populare evenimente din cadrul Festivalului de la Karlovy Vary.

Ceilalţi nouă cineaşti din selecţia făcută de Variety în acest an sunt: Lisa Aschan - "She Monkeys" (Suedia), Claudio Cupellini - "A Quiet Life" (Italia), David Dusa - "Flowers of Evil" (Franţa), Jannicke Systad Jacobsen - "Turn Me On, Goddammit" (Norvegia), Zuzana Liova - "The House" (Slovacia), Valdis Oskarsdottir - "King's Road" (Islanda), Yasemin Samdereli - "Almanya" (Germania), Hans Van Nuffel - "Oxygen" (Belgia) şi Ben Wheatley - "Kill List" (Marea Britanie).

Recent, "Bună! Ce faci?" a obţinut premiul special al juriului şi premiul pentru cel mai promiţător debut la Monaco Charity Film Festival (4 - 11 mai), un eveniment dedicat filmului în care personalităţi din lumea întreagă sunt invitate să doneze bani pentru diverse proiecte caritabile.

Alexandru Maftei a absolvit Academia de Teatru şi Film din Bucureşti în 1994, în prima generaţie de regizori de film postdecembristă. Filmul său de diplomă, "În fiecare zi e noapte" a participat la mai multe festivaluri internaţionale, s-a întors cu premii şi a fost difuzat de postul de televiziune Arte.

Maftei a regizat şapte dintre cele 14 episoade ale serialului românesc "Lombarzilor 8". Filmografia sa mai include lungmetrajul de televiziune "Fii cu ochii pe fericire", la care a fost şi co-scenarist, precum şi câteva episoade din serialul "Un pas înainte". Alexandru Maftei a scris şi regizat filmul despre "Ştefan cel Mare şi Sfânt", din cadrul emisiunii "Mari Români" de la TVR, şi are în portofoliu câteva sute de spoturi publicitare, dintre care unele premiate în afara ţării.

Filmul "Bună! Ce faci?" este debutul său pe marele ecran. Pelicula, care a avut premiera în cinematografele din România în martie 2011, este povestea a doi soţi care, după 20 de ani de căsnicie, nu mai simt nici o atracţie unul faţă de celălalt. Fiecare îşi caută iubirea în altă parte şi, după câteva nopţi de chat, amândoi sunt convinşi că şi-au găsit perechea. Nici unul nu bănuieşte însă că partenerul de care s-a îndrăgostit pe internet nu e deloc un necunoscut. Martor la schimbările din viaţa celor doi este fiul lor, Vladimir, un adolescent deosebit de libertin în propriile relaţii sexuale, dar mai mult decât intrigat să descopere că şi părinţii lui au dorinţe. Rolurile celor doi soţi sunt interpretate de Ionel Mihăilescu şi Dana Voicu, iar cel al fiului intrigat de secretele părinţilor lui - de Paul Diaconescu. În roluri secundare apar Ana Popescu, Sabrina Iaschevici, Adrian Păduraru, Antoaneta Cojocaru, Ioan Andrei Ionescu, Ioana Abur şi Adriana Trandafir.

Scenariul, inspirat de o ştire publicată în Dilema Veche, îi aparţine Liei Bugnar, muzica originală este compusă de Dragoş Alexandru, iar imaginea este semnată de Radu Aldea.

"Bună! Ce faci?" este produs de Rollin Studio România, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, în colaborare cu Societatea Română de Televiziune şi cu participarea HBO România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici