Viaţa lui Claude Ruiz-Picasso: fiul celebrului pictor spaniol a murit la 76 de ani

Claude Ruiz Picasso, fiul cel mic al artistului spaniol Pablo Picasso, a murit în Elveţia la vârsta de 76 de ani, a anunţat joi avocatul său.

836 afișări
Imaginea articolului Viaţa lui Claude Ruiz-Picasso: fiul celebrului pictor spaniol a murit la 76 de ani

Sursa foto: Twitter

Avocatul lui Claude, Jean-Jacques Neuer, nu a precizat cauza decesului. Claude a fost fotograf şi regizor de film, care a gestionat şi averea tatălui său din 1989 până în luna iulie a acestui an, când a predat responsabilitatea surorii sale mai mici, Paloma.
 
Claude a lucrat ca asistent al celebrului fotograf Richard Avedon timp de aproape un an şi a lucrat ca fotojurnalist pentru Time Life, Vogue şi revista americană Saturday Review. În 2011 a primit cea mai înaltă distincţie a Franţei, Legiunea de onoare, pentru activitatea sa ca artist şi ca administrator judiciar al averii tatălui său.
 
Picasso a avut patru copii. Claude şi Paloma au fost copiii săi cu artista franceză Françoise Gilot, care a murit în iunie, la vârsta de 101 ani. Fiul său cel mare, Paul, din căsătoria cu balerina Olga Khokhlova, a murit în 1975. Maya, fiica sa cu modelul francez Marie-Therese Walter, a murit în 2022.
 
Picasso a întrerupt contactul cu Claude şi Paloma după ce Gilot, care a fost prima femeie care l-a părăsit, a scris o carte de memorii despre viaţa lor împreună. El a încercat să împiedice publicarea cărţii ei din 1964, intitulată Viaţa cu Picasso.
 
În 1970, Claude, în vârstă de 22 de ani, a intentat un proces în Franţa pentru a fi recunoscut ca fiu legitim şi, prin urmare, moştenitor al tatălui său. Instanţa s-a pronunţat în favoarea sa şi a lui Paloma, fraţii devenind moştenitori ai lui Picasso la un an după moartea acestuia, în 1973.
 
Proprietatea Picasso rămâne una dintre cele mai bogate dinastii din lumea artei. Când a murit la vârsta de 91 de ani, în 1973, Picasso a lăsat în urmă peste 45.000 de lucrări, printre care 1.885 de picturi, 1.228 de sculpturi, 7.089 de desene, 30.000 de gravuri, 150 de caiete de schiţe şi 3.222 de lucrări de ceramică. De asemenea, a lăsat milioane de euro în numerar. În total, averea a fost evaluată la 650 de milioane de lire sterline la momentul respectiv.
 
Cum Picasso nu a lăsat un testament, împărţirea bunurilor sale a durat şase ani şi a dus la diviziuni amare în familie. În cele din urmă, s-a convenit ca operele să fie împărţite între Claude, Paloma, Maya şi doi dintre nepoţii săi, Marina şi Bernard Ruiz-Picasso.
 
Au existat deseori dezacorduri în cadrul familiei cu privire la utilizarea numelui şi a operei lui Picasso. În 1999, când Claude a vândut numele şi semnătura Picasso companiei auto Citroën pentru a lansa un hatchback care purta numele artistului, nepoata sa Marina l-a criticat public pentru că nu a respectat "un geniu" care "a fost folosit pentru a vinde ceva atât de banal precum o maşină". La momentul respectiv, avocatul lui Claude a declarat pentru The Guardian că acesta "avea perfect dreptul să exploateze numele mărcii Picasso".
 
În 2018, Claude a criticat Muzeul Picasso din Paris pentru că a împrumutat prea multe lucrări, spunând că unele expoziţii cu lucrări de Picasso sunt "nedesluşite şi nu fac altceva decât să navigheze pe magia unui nume mare".

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici