Wikipedia a refuzat să modifice un articol despre Philip Roth, după ce chiar el a semnalat o eroare

Scriitorul Philip Roth a criticat Wikipedia după ce administratorii site-ului au refuzat să modifice un articol referitor la romanul său "Pata umană" şi l-au numit pe autor "o sursă necredibilă" când le-a semnalat eroarea.

389 afișări
Imaginea articolului Wikipedia a refuzat să modifice un articol despre Philip Roth, după ce chiar el a semnalat o eroare

Wikipedia a refuzat să modifice un articol despre Philip Roth, după ce chiar el a semnalat o eroare

Roth a încercat să atenţioneze Wikipedia referitor la informaţiile despre romanul pe care l-a publicat în 2000, dar administratorii site-ului au refuzat să facă modificarea, spunând că autorul trebuie să citeze o a doua sursă, informează bbc.co.uk.

"Pata umană" spune povestea lui Coleman Silk, un profesor de literatură la un colegiu din Massachusetts a cărui viaţă se schimbă după ce face o remarcă referitoare la nişte studenţi de culoare şi este considerat rasist.

Potrivit articolului de pe Wikipedia despre carte - care a fost între timp corectat - personajul Silk, pe care Roth l-a prezentat ca fiind născut din părinţi negri, dar s-a declarat alb, este inspirat din viaţa criticului şi scriitorului Anatole Broyard. Broyard este un celebru critic de carte pentru The New York Times, născut într-o familie de negri, dar care a trăit ca membru al comunităţii albe.

Într-o scrisoare deschisă, publicată pe site-ul The New Yorker, Roth a insistat că informaţia potrivit căreia personajul său este inspirat din viaţa lui Broyard este incorectă.

În scrisoarea de 2.655 de cuvinte, Roth explică faptul că personajul lui, Coleman Silk, este inspirat din viaţa unui prieten de-ai săi şi că a avut întâlniri scurte cu Broyard, pe care îl cunoştea însă "prea puţin".

Roth mai scrie, în documentul publicat în The New Yorker, că "un administrator Wikipedia" i-a scris că "nu este o sursă credibilă". După ce scrisoarea lui Roth a fost publicată în The New Yorker, articolul Wikipedia a fost modificat.

Philip Roth a debutat la vârsta de 26 de ani cu romanul "Goodbye, Columbus". Printre operele sale se numără romanul "Pastorala americană", din 1997, pentru care scriitorul american a fost recompensat cu premiul Pulitzer.

Născut în oraşul Newark, din statul american New Jersey, în anul 1933, Philip Roth a lansat, în 1969, controversatul roman "Complexul lui Portnoy/ Portnoy's Complaint", graţie căruia a devenit celebru pe plan mondial, printr-o descriere aproape grafică a sexualităţii personajelor sale.

Romanul său "Pata umană/ The Human Stain", din 2000, a fost adaptat pentru marele ecran şi i-a avut în distribuţie pe Anthony Hopkins şi Nicole Kidman.

În 1998 i-a fost decernată, la Casa Albă, Medalia Naţională pentru Arte, iar în 2002, Medalia de Aur pentru Ficţiune - cea mai înaltă distincţie a Academiei Americane -, decernată anterior unor autori precum John Dos Passos, William Faulkner şi Saul Bellow. A câştigat National Book Award, de două ori, precum şi PEN/Faulkner Award şi National Book Critics Circle Award.

În 2005, volumul său "Complotul împotriva Americii" a primit premiul Societăţii Istoricilor Americani şi a fost declarat cel mai bun roman al anului de New York Times Book Review, San Francisco Chronicle, Boston Globe, Chicago Sun-Times, Los Angeles Times Book Review, Washington Post Book World, Time, Newsweek. În Marea Britanie, "Complotul împotriva Americii" a fost distins cu W.H. Smith Award pentru cea mai buna carte a anului, ocazie cu care Roth a devenit primul scriitor din istoria de 49 de ani a acestui premiu care îl câştigă pentru a doua oară. Philip Roth este, de asemenea, cel de-al treilea scriitor american în viaţă a cărui operă va fi publicată într-o ediţie completă şi definitivă de Library of America. Ultimul dintre cele opt volume este prevăzut să apară în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici