William Friedkin - premiul pentru întreaga carieră, la Festivalul de Film de la Locarno

Regizorul William Friedkin, recompensat cu premiul Oscar pentru regia lungmetrajului "The French Connection", va primi premiul pentru întreaga carieră la cea de-a 62-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, care are loc în perioada 5 - 15 august, informează variety.com.

18 afișări
Imaginea articolului William Friedkin - premiul pentru întreaga carieră, la Festivalul de Film de la Locarno

William Friedkin - premiul pentru întreaga carieră, la Festivalul de Film de la Locarno (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"(William Friedkin, n.r.) reprezintă cel mai bine cinematografia americană independentă şi prin aceasta mă refer la acei cineaşti care şi-au păstrat independenţa şi identitatea chiar şi atunci când au lucrat pentru case de producţie mari. Friedkin a revoluţionat filmele de gen, în timp ce a lucrat în mijlocul industriei studiourilor de film americane", spune directorul artistic al festivalului, Frederic Maire.

Regizorul, în al cărui palmares se află filme precum "The French Connection", "The Exorcist", " Deal of the Century" şi "To Live and Die in L.A.", va susţine la Locarno o lecţie de regie.

Filmul său "To Live and Die in L.A" va fi proiectat în Piazza Grande din Locarno, care are o capacitate de 8.500 de locuri.

William Friedkin a primit, în 1971, premiul Oscar, premiul Sindicatului Regizorilor Americani (Directors Guild of America/ DGA) şi premiul Globul de Aur pentru regia filmului "The French Connection". 

El a fost nominalizat, pentru acelaşi film, la premiile BAFTA. În 1973, Friedkin a fost distins cu un al doilea Glob de Aur, pentru regia filmului "The Exorcist", fiind nominalizat şi la premiile Oscar şi Directors Guild of America.

Printre regizorii premiaţi anterior pentru întreaga activitate la Festivalul de Film de la Locarno se numără Jean-Luc Godard, Bernardo Bertolucci şi Ken Loach.

Organizatorii Festivalului au anunţat că dedică o secţiune animaţiilor manga japoneze, intitulată Manga Impact. În secţiune vor fi proiectate numeroase animaţii japoneze, pentru televiziune sau marele ecran, în formate variate, cărora li se adaugă desene, cărţi de benzi desenate, jocuri video şi jucării specifice curentului manga, materialele proiectate variind de la poezie la pornografie.

"Este un teritoriu foarte ofertant, pe care vrem să îl explorăm şi în cadrul căruia vom încerca să legăm nişte puncte, astfel încât să oferim o hartă meticuloasă şi completă a evenimentului", spune Carlo Chatrian, curatorul evenimentului.

Secţiunea Manga Impact este realizată de Festivalul Internaţional de Film de la Locarno în parteneriat cu Muzeul de Film de la Torino, unde se va muta evenimentul, începând cu luna ianuarie 2010.

Evenimentul va include un omagiu adus regizorului Isao Takahata, ale cărui serii TV "Heidi" şi "Anne de la Green Gables" au promovat animaţia japoneză la nivel mondial.

Ca urmare a evenimentului, va fi publicată o carte Manga Impact, la editura Phaidon.

La festivalul de Film de la Locarno, prezenţa românească este asigurată de scurtmetrajul "Palmele", de George Chiper, inclus în secţiunea Leopards of Tomorrow.

"Palmele", în care rolul principal este deţinut de Coca Bloos, spune povestea unei femei care îşi pierde familia în urma unui accident. George Chiper a mai semnat regia filmului "Balastiera #186" (2007), alături de Adina Pintilie, şi imaginea scurtmetrajelor "Sinopsis docudrama" (2007).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici