Ziare din lumea întreagă reproduc coperta noului număr din Charlie Hebdo

Numeroase ziare din lumea întreagă au reprodus, marţi, în semn de solidaritate, coperta noului număr din Charlie Hebdo, care îl prezintă din nou pe profetul Mahomed, de această dată plângând şi ţinând în mâini o pancartă pe care scrie "Je suis Charlie".

1213 afișări
Imaginea articolului Ziare din lumea întreagă reproduc coperta noului număr din Charlie Hebdo

Ziare din lumea întreagă reproduc coperta noului număr din Charlie Hebdo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pe coperta acestui "număr al supravieţuitorilor", realizat de jurnaliştii care au supravieţuit atentatului comis în redacţia săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, care va apărea miercuri, va fi tradus în 16 limbi şi va fi difuzat în 3 milioane de exemplare, profetul Mahomed este desenat în haine albe, cu lacrimi în ochi, ţinând o pancartă pe care scrie "Je suis Charlie" - referindu-se la ralierea tuturor manifestanţilor care au protestat faţă de masacrul comis pe 7 ianuarie la Paris -, sub titlul liniştitor "Tout est pardonné" ("Totul se iartă").

În Marea Britanie, The Independent este singurul dintre marile ziare din regat care a publicat această copertă în versiunea sa tipărită.

The Guardian a reprodus-o pe site-ul său. "Editorialistul supravieţuitor din redacţia revistei satirice franceze afirmă că această copertă reprezintă un apel pentru iertarea teroriştilor care i-au asasinat pe colegii lui, săptămâna trecută", afirmă cotidianul britanic.

The Telegraph a redus la rândul său o parte a desenului, pentru a elimina reprezentarea profetul Mohamed, deoarece reprezentările religioase sunt interzise de religia islamică.

În Danemarca, noua copertă din Charlie Hebdo a fost publicată pe mai multe site-uri ale unor ziare importante, precum Berlingske, Politiken, Information şi Ekstra-Bladet, cu excepţia notabilă a Jyllands-Posten. Acest cotidian a refuzat să publice desenele din Charlie Hebdo, după ameninţările pe care le-a primit în urma publicării unor caricaturi cu profetul Mahomed în 2005.

În Franţa, cotidianul Le Monde şi caricaturistul său Plantu au adus un omagiu săptămânalului de satiră, publicând pe prima sa pagină un desen care prezintă un cardinal, un imam şi un rabin care râd împreună în timp ce lecturează noul număr din Charlie Hebdo ce îl are pe copertă pe profetul Mahomed.

În restul Europei, de la ţările nordice şi până în Spania, trecând prin Elveţia şi Belgia, cele mai multe ziare şi site-uri au reprodus coperta noului număr din Charlie Hebdo.

"Din cauza unei caricaturi cu Mahomed au fost ucişi, cu o caricatură cu Mahomed vor reveni la viaţă", scrie Jornal de Negocios din Portugalia.

În Australia, cele mai multe companii de presă au reprodus la rândul lor acest desen. Daniel Sankey, redactorul-şef al site-lui news.com.au, a spus că decizia nu a fost luată cu uşurinţă.

"Pe de-o parte, publicând această copertă, riscăm să-i ofensăm pe unii dintre cititorii noştri. Dar, pe de altă parte, dacă nu o publicăm, vom ofensa un număr şi mai mare din rândul cititorilor noştri, care vor ca noi să luăm poziţie contra acelor atacuri din Franţa", a spus el.

Noul număr din Charlie Hebdo, a cărui redacţie a fost decimată pe 7 ianuarie de jihadişti care au spus că doreau să îl răzbune pe profetul Mahomed, va fi tipărit în 3 milioane de exemplare - comparativ cu 60.000 cât erau tipărite de obicei - şi va fi distribuit în 25 de ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici