- Home
- Cultură-Media
- (15.11.2024, 10:40)
Ziua Mondială a Baklavalei . Un Delectabil Clasic Turcesc
Baklavaua, desertul cu şerbet renumit în întreaga lume, este, fără îndoială, una dintre cele mai remarcabile delicii ale bucătăriei turceşti. Este un desert incredibil pe care merită să-l gustaţi pe timpul vizitei voastre în Turcia. Această delicatesă se prepară prin aşezarea fisticului, alunelor sau nucilor între 40 de straturi de foitaj subţire, coacerea lor ulterioară şi turnarea şerbetului. Bucuraţi-vă de acest desert minunat sărbătorit la nivel mondial pe data de 17 noiembrie (Ziua Mondială a Baclavalei).
Urmărește
196 afișări
Ziua Mondială a Baklavalei . Un Delectabil Clasic Turcesc
Considerat initial un desert regal sau ceremonial - baclavalua a fost concepută pentru prima dată în bucătăriile Imperiului Otoman, devenind un desert cunoscut pentru gustul său. Numai bucătarii special antrenaţi în arta preparării baclavalei puteau să o prepare, mai ales când era vorba de ceremonii şi sărbători. Mâinile pricepute ale maeştrilor creau aroma perfectă a baklavalei, cu straturile ei subţiri ca hârtia şi cu şerbetul îngroşat. Transmisă din generaţie în generaţie, cu reţeta sa tradiţională şi gustul său elaborate. Servirea baclavalei în zile speciale, cum ar fi nunţile, a fost păstrată ca tradiţie în Turcia până în ziua de azi.
Primul baclava recunoscută la nivel mondial a fost baclavaua de la Gaziantep. Majoritatea cunoscătorilor afirmă faptul că cea mai bună baclava se face la Gaziantep, provincie din sud-estul Turciei. În 2013, Comisia Europeană a acordat Baklavalei de la Gaziantep statutul de „denumire de origine protejată”, şi a transformat-o în primul produs turcesc înregistrat pe lista sa. Nu este surprinzător că gustul baclavalei de la Gaziantep este autentic, oraşul fiind un paradis culinar cu o bucătărie impresionantă. De altfel, bucătăria oraşului a fost recunoscută anterior, fiind inclusă în Reţeaua Oraşelor Creative UNESCO în domeniul gastronomiei.
Prepararea baclavalei, la fel ca în bucătăriile Imperiului Otomane, este transmisă din generaţie în generaţie la Gaziantep, printr-o relaţie maestru-ucenic. Singura modalitate de a obţine acest gust de neegalat este prin pricepere, atenţie la detalii şi precizie. Maeştrii întind foietajul în 40 sau 45 de straturi, umplându-l cu fistic local şi unt. Aluatul se coace în cuptoare tradiţionale, iar după coacere se adaugă şerbetul.
Cum au descris degustătorii prima lor experienţă cu baclavaua de la Gaziantep: „Întâi îi vezi culoarea galben-aurie, apoi auzi fâşâitul straturilor de aluat şi simţi aroma fisticului proaspăt şi a untului. În cele din urmă, are un gust uşor dulceag, dar savuros. Savuraţi-o!”
Varietăţi Fără Sfârşit
Deşi baklavaua de la Gaziantep este cea mai populară, acest desert se remarcă prin varietatea sa nesfârşită şi prin gustul său delicios în fiecare regiune. Cea mai importantă diferenţă dintre varietăţile de baklava constă în umplutură. În fiecare regiune, umplutura de baclava este preparată cu ingredientele locale disponibile. Având în vedere că Turcia are o geografie vastă cu diferite microclimate şi produse locale, ingredientele pentru umplutura de baclava variază în fiecare colţ al ţării. De exemplu, baclavaua de la Gaziantep conţine fistic, în timp ce baclavaua din regiunea Mării Negre are alune. Baklavaua umplută cu nuci este provine din Anatolia Centrală. Mai mult, în regiunea Tracia, vă puteţi bucura de baclava umplută cu migdale sau acoperită cu seminţe de susan.
Alte varietăţi de baclava poartă nume diferite în funcţie de metoda de tăiere şi de ingrediente. Printre diversele varietăţi denumite după metodele de tăiere se numără „havuç dilimi baklava” (baclava felie de morcov), „midye baklava” (baclava în formă de midie) şi „bülbül yuvası” (baclava în formă de cuib de privighetoare). În ceea ce priveşte ingredientele, „sütlü nuriye” este preparată cu lapte în loc de şerbet, „fıstık sarma” (împachetare cu fistic) şi „ceviz sarma” (împachetare cu nuci) care conţine o cantitate mare de nuci faţă de baclavaua originală, iar baclavaua kuru (uscată) are mai puţin şerbet.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1066. Ucraina modifică sistemul de recrutare pentru a atrage tinerii între 18 şi 25 de ani / Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia / Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia / Putin e pregătit să discute cu Trump
-
ieri, 22:53
Incendiu puternic în Crevedia. Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert