22% din băncile din România au înregistrat pierderi în primul trimestru

Peste o cincime din băncile locale au rămas pe pierdere, în ciuda creşterii dobânzilor: 7 bănci au încheiat T1/2023 pe minus, pierderea cumulată fiind de peste 46 mil. lei, în timp ce 25 de instituţii de credit au obţinut profit, câştigul total depăşind 3,4 mld. lei, anunţă Ziarul Financiar.

1068 afișări
Imaginea articolului 22% din băncile din România au înregistrat pierderi în primul trimestru

Un procent de 22% din numărul total al instituţiilor de credit din România au înregistrat pierderi în primul trimestru (T1) din 2023, în timp ce 78% au fost pe profit, într-un context caracterizat de creşterea dobânzilor şi inflaţie încă ridicată.

Concret, din cele 32 de bănci active în România un număr de 7 instituţii de credit au fost pe minus în primul trimestru din acest an, adunând pierderi cumulate de 46,4 mil. lei. Pe de altă parte, 25 de bănci au fost profitabile raportând pentru primele trei luni din acest an câştiguri cumulate de peste 3,4 mld. lei. potrivit datelor transmise de BNR la solicitarea ZF.

Comparativ, în primele trei luni din 2022 erau în total 34 de bănci, din care 6 bănci pe minus, cu o pierdere cumulată mai mică, de 37,6 mil. lei. Iar 28 de bănci au fost profitabile în T1/2022, câştigul cumulat al lor fiind sub 2 mld. lei.

Pe total, profitul net la nivelul sistemului bancar românesc, care adună 32 de bănci, a ajuns după primele trei luni din acest an la 3,36 mld. lei. Câştigul băncilor din primele trei luni din 2023 este în creştere comparativ cu profitul din aceeaşi perioadă a anului trecut, creşterea fiind de peste 70%, după cum reiese din datele preliminare ale BNR. La sfârşitul lui T1/2022, sistemul bancar avea un profit net de 1,95 mld. lei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici