44 de milioane de euro pentru digitalizarea concursurilor pentru funcţii publice din PNRR. De multe ori concursurile de angajare la stat sunt simple formalităţi

Începând cu 2023 toate concursurile pentru ocuparea funcţiilor publice vor trece prin Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP).

774 afișări
Imaginea articolului 44 de milioane de euro pentru digitalizarea concursurilor pentru funcţii publice din PNRR. De multe ori concursurile de angajare la stat sunt simple formalităţi

Începând cu 2023 toate concursurile pentru ocuparea funcţiilor publice vor trece prin Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP). Pentru digitalizarea şi organizarea concursurilor, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sunt prevăzute 44 de milioane de euro pentru digitalizarea procesului de selecţie şi apoi a concursului de ocupare a funcţiilor publice.

„Per total avem undeva la 44 milioane de euro. Doar pentru concursul naţional sunt circa 10 mil. euro. Faptul că este inclus în PNRR înseamnă şi o voinţă politică. PNRR este în primul rând un mecanism de reformă. Când avem acest mod de  organiza concursu­rile agreat în PNRR, înseamnă voinţă politică în coaliţia de guvernare“, a spus, răspunzând unei întrebări ZF, Liviu Mălureanu, preşedintele ANFP.

ANFP a organizat joi o conferinţă pe tema digitalizării concursurilor pentru ocuparea posturilor de funcţionari publici. Agenţia a dezvoltat o aplicaţie care extrage aleatoriu două subiecte din circa 100 la un concurs de ocupare a unei funcţii publice. Astfel, susţin iniţiatorii, este imposibil ca un candidat să primească răspunsurile înainte, o practică întâlnită în concursurile de angajare.

„Hotărârea de guvern pe care am iniţiat-o sperăm să treacă astfel încât aplicaţia să devină obligatorie pentru toţi reprezentanţii ANFP din ţară, iar în etapa următoare să devină obligatorie pentru cât mai multe instituţii. Aplicaţia este dezvoltată de către ANFP şi a costat 15.000 de lei, nu a fost foarte scumpă. Nu este o aplicaţie foarte complexă, dar nu există una similară în România.“

În acest moment fiecare instituţie îşi face propriile angajări prin propriile concursuri. Începând cu 2023 însă, a mai spus Mălureanu, toate concursurile de angajare în funcţii publice trebuie să treacă prin ANFP.

„Anul viitor avem pilotul pentru debutanţi şi înalţi funcţionari. Odată ce dăm drumul trebuie să meargă fără cusur. Din 2023 vom avea pentru instituţii centrale şi deconcentrate, pentru toate funcţiile publice. Avem deja aprobat în PNRR.“

Funcţionarii publici înseamnă circa 14% din angajaţii bugetari, adică aproximativ 175.000 de angajaţi. Ei sunt angajaţi prin concursuri, însă, în multe cazuri, concursurile de angajare sunt simple formalităţi, fie pentru că nu au contracandidaţi, fie pentru că primesc subiectele de concurs înainte.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici