80.000 de români pleacă la muncile agricole din Germania: "Decât închis în casă, mai bine la muncă pe câmp"

  • În plină stare de urgentă cauzată de coronavirus, România exportă zeci de mii de muncitori în Germania.
  • Românii care pleacă spun că au nevoie de banii nemţilor.
  • Munca în agricultură din România se plăteşte foarte prost, se plâng cei care pleacă.
1604 afișări
Imaginea articolului 80.000 de români pleacă la muncile agricole din Germania: "Decât închis în casă, mai bine la muncă pe câmp"

80.000 de români pleacă la muncile agricole din Germania: "Decât închis în casă, mai bine la muncă pe câmp"

Românii nu se tem de coronavirus şi se înghesuie în aeroport să plece la muncă în Germania. Statul român şi cel german au semnat un acord, iar aproximativ 80.000 de muncitori din România ar urma să ajungă în Germania la muncile câmpului. Doi dintre cei care pleacă spun că au nevoie de banii nemţilor pentru a-şi întreţine familia.

George Acostoaie are 46 de ani şi vine din localitatea Văculeşti, judeţul Botoşani. El spune că a ales să meargă la muncă în agricultură în Germania deoarece acasă nu are unde să lucreze pentru a-şi putea creşte cei doi copii.

„Am fost şi anul trecut la muncă în agricultură în Germania şi am fost foarte mulţumit. Sper să fie la fel de bine şi anul acesta. Dacă rămân acasă nu am cum să-mi întreţin familia. Şi la noi e nevoie de forţă de muncă în agricultură însă se plăteşte foarte prost. Aşa mai bine plec câteva luni şi ştiu că mă aleg cu ceva”, explică bărbatul.

Monica Cujba are 36 de ani şi spune că a venit tot din judeţul Botoşani, comuna Hilişeu-Horea. „Decât să stăm închişi în casă, mai bine mergem să muncim la câmp. Nu mă sperie munca şi nu e nicio ruşine să lucrezi în agricultură, mai ales acum când la noi, în România, se închid zilnic sute sau chiar mii de firme iar oamenii rămân fără slujbe”, susţine femeia, potrivit ziarulfaclia.ro.

Dacă joi, aproape 2000 de oameni s-au înghesuit în aeroportul din Cluj, sâmbătă şi duminică, autorităţile au luat măsuri pentru ca pasagerii să păstreze distanţa.
 

80.000 de români sunt aşteptaţi la strângerea recoltei din Germania



Agenţia de presă germană DPA a relatat zilele trecute că România le permite lucrătorilor sezonieri să părăsească ţara, în pofida crizei, iar guvernul german a ajuns săptămâna trecută la un acord pentru a prelua 80.000 de lucrători sezonieri străini în condiţii stricte, sosirile urmând să aibă loc pe parcursul lunilor aprilie şi mai.

Totodată, într-una dintre ordonanţele emise de autorităţile române pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus şi restrângerea libertăţii de mişcare a românilor a fost inclus un articol care permite transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state. „(1) Sunt permise zborurile efectuate de toţi operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie. (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul sanitar şi al asistenţei sociale.”, se precizează în  Ordonanţa nr. 7, din 4 aprilie 2020.

Muncitorii români care ajung în Germania vor fi supuşi unui control medical amănunţit.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici