Abonamentele la cablu vor creşte

Cabliştii trebuie să plătească, începând cu luna aprilie, 6% din veniturile brute lunare, fără TVA, pentru drepturi de autor, faţă de 2% cât au plătit în perioada 2005-2008, fapt care va duce la majorarea abonamentelor la cablu cu circa 4%, a declarat pentru MEDIAFAX Radu Petric, preşedintele ACC.

19 afișări
Imaginea articolului Abonamentele la cablu vor creşte

Abonamentele la cablu vor creşte

Potrivit lui Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu (ACC), majorarea cu 4 procente, de la 2% la 6%, a remuneraţiilor pentru drepturile de autor şi conexe, solicitată operatorilor de cablu de organismele de colectare şi gestionare, a fost decisă de un complet de arbitraj, printr-o hotărâre din 9 martie. Hotărârea a fost comunicată ACC de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).

Completul de arbitraj, alcătuit din cinci arbitri - Toma Dragomir, Mihai Tănăsescu, Nicoleta Vrînceanu, Ernest Popovici şi Claudiu Seucan –, a fost desemnat de ORDA să stabilească cuantumul remuneraţiilor pe care cabliştii trebuie să le plătească celor opt organisme de gestiune colectivă, care reprezintă titularii de drepturi - cântăreţi, actori, regizori etc.

Arbitrii au stabilit plata unui procent de 6%, după ce ACC - care reprezintă interesele a peste 100 de operatori de cablu, care asigură servicii pentru circa 3,5 milioane de abonaţi - şi cele opt organisme de gestiune colectivă care colectează drepturile de autor nu au ajuns la nicio înţelegere privind procentul pentru plata drepturilor de autor. Motivul neînţelegerii a fost acela că organismele de gestiune colectivă au cerut majorarea de la 2% la 12% a remuneraţiilor pentru drepturile de autor şi conexe.

Potrivit legislaţiei în vigoare, la fiecare trei ani, ACC negociază cu cele opt organisme de gestiune colectivă remuneraţiile pentru drepturi de autor şi conexe pe care trebuie să le plătească din veniturile obţinute din retransmisia posturilor TV.

Potrivit hotărârii luate în 9 martie de arbitri, împărţirea procentelor din cablu pentru drepturile de autor şi conexe se va face după cum urmează: autori opere muzicale - 2,05%, autori opere audiovizuale - 2,2%, autori opere scrise - 0,2%, autori opere artă grafică - 0,05%, artişti fonograme - 0,25%, artişti prestaţii audiovizuale - 0,5%, producători de fonograme - 0,25% şi producători de videograme - 0,5%.

Aceeaşi hotărâre prevede faptul că plata drepturile de autor încasate de la cablişti se va face către un colector unic, urmând ca acesta să fie stabilit de ORDA.

Potrivit lui Radu Petric, preşedintele ACC, hotărârea luată de arbitri este "executorie" începând cu luna aprilie, dar nu este definitivă şi irevocabilă. Ea poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

"Ne pregătim să atacăm în instanţă hotărârea completului de arbitraj", a spus Radu Petric. El este de părere că, în urma deciziei de majorare a remuneraţiei pentru drepturi de autor, preţul abonamentelor la cablu va creşte. "Abonamentele la cablu vor creşte proporţional cu valoarea remuneraţiei, Mă aştept la o mărire în jur de 4%", a explicat Radu Petric.

Citeşte şi:

Preţurile abonamentelor la cablu vor creşte cu 10%

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici