Adrian Vasilescu, BNR: …De fapt, leul nu se depreciază, ci se apreciază

Un simptom specific lunii decembrie, cu care ne-am întâlnit deseori în trecut, chiar dacă nu în fiecare an, şi-a făcut reapariţia acum vreo săptămână pe piaţa noastră valutară. Leul a manifestat o tendinţă de depreciere.

1218 afișări
Imaginea articolului Adrian Vasilescu, BNR: …De fapt, leul nu se depreciază, ci se apreciază

Adrian Vasilescu, BNR: …De fapt, leul nu se depreciază, ci se apreciază (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

 Dacă pe 9 decembrie cursul era 4,43 – lei pentru un euro! –, pe 10 decembrie a urcat la 4,44, pe 11 decembrie la 4,45, pe 12 decembrie la 4,46.

Luni, 15 decembrie, la redeschiderea pieţei, am înregistrat încă un salt, până la 4,47, curs cu care s-a încheiat şi ziua de marţi 16 decembrie. Şi cum mulţi comentatori din mass-media s-au arătat îngrijoraţi, influenţând şi publicul, cred că o analiză făcută „la rece“, fără emoţii, este singura în măsură să ofere o concluzie raţională.

De multe ori, privind departe se vede mai bine ce se întâmplă aproape. În Polonia, ţară a cărei piaţă valutară e privită cu interes sporit de analiştii noştri, cursul (zlot-euro) a fost luni de 4,1761 iar marţi a sărit la 4,1935, pentru ca mai spre seară să fi fost făcute tranzacţii la cursuri şi mai mari, până la 4,2360. Depreciere semnificativă. La fel în Ungaria. Aici, cursul (forint-euro) a fost luni de 307,86 iar marţi a sărit la 312,60;  spre seară, tranzacţiile au ajuns la un curs de 313,80. Prima observaţie demnă de a fi reţinută: simptomul se manifestă în toată regiunea.

Citeşte mai multe despre evoluţia cursului de schimb pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici