Afacerile din comerţul cu ridicata au crescut cu 0,8% în primele patru luni

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia celui cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele patru luni cu 0,8%, în termeni nominali, în condiţiile în care sectorul de produse agricole brute şi animale vii a consemnat un avans cu 14,5%, iar comerţul nespecializat cu 11,1%.

65 afișări
Imaginea articolului Afacerile din comerţul cu ridicata au crescut cu 0,8% în primele patru luni

Afacerile din comerţul cu ridicata au crescut cu 0,8% în primele patru luni (Imagine: Shutterstock)

Comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii a avut afaceri mai mari cu 5,9%, iar cel pentru alte maşini, echipamente şi furnituri cu 3,1%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-5,8%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-1,5%) şi comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-0,6%), în timp ce comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului s-a menţinut constant.

Ca serie ajustată, afacerile din comerţ au crescut cu 0,9%, evoluţie susţinută de comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+10,3%), de cel nespecializat (+9,7%), al altor maşini, echipamente şi furnituri (+6,9%), al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+3,8%), de activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+1,1%) şi de comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,3%).

Pe de altă parte, comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare, au consemnat o reducere de 4,9%, iar comerţul cu ridicata specializat al altor produse de 1,1%.

În aprilie, afacerile din comerţ au scăzut pe ansamblu cu 8,1% faţă de martie, ca serie brută, ca urmare a reculului înregistrat de comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (-19,7%), al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-16%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (-11,5%), al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-10,8%), al altor maşini, echipamente şi furnituri (-10%), de comerţul cu ridicata nespecializat (-6,8%) şi de activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-4,8%).

Doar comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului a crescut în aprilie, cu 2,5%.

În funcţie de seria ajustată, afacerile s-au diminuat cu 2,7%.

Comparativ cu aprilie anul trecut, comerţul cu ridicata a avut afaceri mai mici cu 0,3%, ca serie brută, însă ca serie ajustată au fost în urcare cu 2,1%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici