Ajutoare de stat pentru companiile care creează peste 500 de locuri de muncă

Companiile mari care realizează investiţii de peste 100 milioane de euro în urma cărora creează cel puţin 500 de noi locuri de muncă vor beneficia de ajutoare de stat de circa 25 milioane de euro, valoarea totală a fondurilor alocate în perioada 2008-2012 fiind de 575 milioane de euro.

16 afișări
Imaginea articolului Ajutoare de stat pentru companiile care creează peste 500 de locuri de muncă

Ajutoare de stat pentru companiile care creează peste 500 de locuri de muncă (Imagine: Mediafax Foto)

Acordarea ajutorului de stat pentru investiţia iniţială este condiţionată de menţinerea acesteia în regiunea în care a fost iniţiată pentru o perioadă minimă de cinci ani de la data finalizării proiectului, au declarat pentru MEDIAFAX surse ministeriale, citând un proiect de hotărâre care va fi prezentat Guvernului în perioada următoare.

Potrivit surselor, vor fi considerate eligibile investiţiile care creează cel puţin 500 de noi locuri de muncă şi depăşesc echivalentul în lei a 100 milioane de euro, iar valoarea costurilor eligibile este de minim 50 milioane de euro.

"Investiţiile realizate în sectoarele pescuit, acvacultura, industria carboniferă, siderurgie, transport, construcţii de nave maritime, fibre sintetice, producţia primară a produselor agricole, cuprinse în Anexa 1 a Tratatului de constituire a Comunităţii Europene sunt excluse din acestă schemă de ajutor de stat, aprobată recent de Comisia Europeană (CE)", au menţionat sursele citate.

Conform acestora, ajutoarele de stat care depăşesc echivalentul în lei a 30 milioane euro ce intenţionează a se acorda în regiunea Bucureşti-Ilfov, şi respectiv 37,5 milioane euro în celelalte şapte regiuni se vor notifică individual Comisiei Europene.

"Durata schemei de ajutor de stat este de cinci ani, respectiv 2008-2012, cu posibilitatea prelungirii, până în 2013. Prelungirea schemei se va face numai după notificarea CE şi obţinerea aprobării acesteia, înainte de expirarea duratei iniţiale a schemei", au adăugat sursele.

Numărul maxim estimat de beneficiari de ajutor de stat este de 20 companii, numărul mediu anual fiind de patru întreprinderi.

Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF) a anunţat, luni, că în perioada 14 iulie-14 octombrie companiile care realizează afaceri anuale de peste 50 milioane de euro pot depune cereri pentru accesarea de fonduri nerambursabile de până la 18,5 milioane de lei pentru un proiect care vizează construcţia unei noi unităţi de producţie sau extinderea capacităţii, valoarea totală a sumelor alocate fiind de 215 milioane lei.

"Proiectele eligibile în cadrul acestei Cereri de propuneri de proiecte vizează, în principal, investiţiile productive şi pregătirea pentru concurenţa pe piaţă a întreprinderilor mari, construcţia sau modernizarea spaţiilor de producţie, achiziţia de noi echipamente, tehnologii şi know how, îmbunătăţirea calităţii produselor şi a serviciilor oferite", se arată în comunicatul MEF.

Potrivit MEF, vor putea beneficia de fondurile nerambursabile companiile româneşti care au peste 250 de angajaţi sau realizează o cifră de afaceri anuală netă de peste 50 milioane de euro sau cele care deţin active totale care depăşesc 43 milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici