Alex Milcev, EY: În premieră, în Declaraţia Unică, românii vor raporta Fiscului venituri pe doi ani

„Înregistrăm o premieră, şi anume avem prima declaraţie fiscală în care raportăm venituri pentru doi ani”, arată consultantul Alex Milcev, şeful Departamentului de asistenţă fiscală şi juridică din cadrul EY România, într-un comentariu transmis marţi.

1604 afișări
Imaginea articolului Alex Milcev, EY: În premieră, în Declaraţia Unică, românii vor raporta Fiscului venituri pe doi ani

„Declaraţia unică se depune, în general, de către contribuabilii care şi anterior de 1 ianuarie 2018 completau Declaraţia privind veniturile realizate din România - Formularul 200, respectiv Declaraţia privind veniturile realizate din străinătate Formularul 201”, arată specialistul.

Prin intermediul Declaraţiei unice contribuabilii trebuie să declare următoarele tipuri de venit realizat:
- venituri/pierderi din activităţi independente
- venituri din drepturi de proprietate intelectuală
- venituri din cedarea folosinţei bunurilor
- venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, determinate în sistem real
- venituri din transferul titlurilor de valoare
- venituri din investiţii realizate din străinătate, precum dividende, dobânzi, pensii.

Este de menţionat că Declaraţia Unică privind veniturile realizate în anul 2017 trebuie înregistrată la ANAF până pe data de 16 iulie 2018, data de 15 iulie fiind zi nelucrătoare.

De asemenea, „persoanele fizice care realizează din una sau mai multe surse şi/sau categorii veniturile enumerate mai sus, inclusiv venituri din alte surse, completează Declaraţia Unică şi datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate (CASS), dacă estimează pentru anul 2018 venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, şi anume 22.800 de lei. Dacă există această situaţie, în cadrul aceleiaşi Declaraţii Unice pentru veniturile realizate în 2017, se va completa şi subsecţiunea - Date privind contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Astfel, înregistrăm o premieră, şi anume, avem prima declaraţie fiscală în care raportăm venituri pentru 2 ani”, notează Alex Milcev.

Cât priveşte termenul de plată a impozitului pe venit, respectiv CASS, expertul le recomandă contribuabililor să ţină cont de următoarele:
- impozitul pentru veniturile realizate în anul 2017 va fi achitat de către contribuabil potrivit deciziei de impunere ce va fi emisă de către ANAF, aceasta fiind ultima decizie de impunere pe care o va mai primi contribuabilul (începând cu veniturile realizate în anul 2018, contribuabilul va achita impozitul pe venit pe baza calculului realizat automat prin intermediul Declaraţiei Unice)
- CASS-ul în cuantum de maxim 2.280 Lei pentru anul 2018 se va achita în mod voluntar (fără decizie de impunere) până pe 15 decembrie 2018, dacă contribuabilul doreşte să beneficieze de un bonus de 5% din CASS-ul datorat, dar cel târziu până la data de 15 martie 2019.

„Un aspect important de reţinut este acela că, pentru veniturile realizate în anul 2017, Declaraţia Unică mai poate fi depusă în format hârtie, urmând ca, pentru anul 2018, să poată fi înregistrată la ANAF doar prin mijloace electronice, fie prin Spaţiul Privat Virtual, fie pe site-ul e-guvernare.ro (ce va presupune pentru contribuabil să obţină un certificat digital)”, mai arată Alex Milcev. De asemenea, „în eventualitatea în care contribuabilul decide să înregistreze Declaraţia Unică pentru anul 2017 prin mijloace electronice, acesta va fi eligibil să beneficieze de un bonus de 5% din impozitul pe venit datorat pentru anul 2018”.

Regulile şi termenele de depunere a Declaraţiei Unice pentru veniturile realizate în anul 2018 sunt diferite faţă de cele pentru anul 2017.

„Dacă contribuabilul alege înregistrarea Declaraţiei Unice prin mijloace electronice pentru a beneficia de bonus, se recomandă să nu aştepte până pe 16 iulie. Din experienţa recentă, s-ar putea să fie necesar să-şi aloce câteva ore pentru acest demers, având în vedere erorile de sistem care deseori apar înainte de validarea formularului. Totuşi, aşa cum menţionam şi mai sus, în ultimă instanţă, contribuabilul poate depune pe 16 iulie Declaraţia Unică în format hârtie, fie la sediul ANAF, fie prin poştă, cu confirmare de primire”, mai arată oficialul EY România.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 250.000 de angajaţi în peste 700 de birouri din 150 de ţări şi venituri de 31,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2017. În România şi Republica Moldova, cei 800 de angajaţi furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici