Alpha Bank: Sunt semne că cererea pentru credite din partea IMM ar putea reveni în perioada următoare

Cererea pentru credite ar putea reveni în perioada următoare având în vedere evoluţiile din ultimele luni, printre care reducerea insolvenţelor şi a împrumuturilor neperformante, a declarat la conferinţa MEDIAFAX Talks about SMEs, Daniela Niculescu, director direcţia IMM a Alpha Bank.

237 afișări
Imaginea articolului Alpha Bank: Sunt semne că cererea pentru credite din partea IMM ar putea reveni în perioada următoare

Alpha Bank: Sunt semne că cererea pentru credite din partea IMM ar putea reveni în perioada următoare (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"Avem un optimism conservator în ceea ce priveşte evoluţia în următoarea perioadă de timp, în 2011. Asistăm la o decelerare a vitezei de deteriorare a percepţiei de risc de credit faţă de sectorul IMM, ceea ce este un element încurajator, avem o scădere a numărului de insolvenţe, iar pentru IMM-uri o scădere a ratei de credite neperformante. Sunt perspective conservatoare, dar optimiste a revenirii cererii de credite în perioada următoare", a spus Niculescu.

Ea a prezentat ultimele statistici oficiale legate de evoluţia creditării, menţionând că în ultimele şase luni se înregistrează o stabilizare a mediului macroeconomic.

"Atât din punct de vedere statististic, cât şi din percepţiile pe care le avem asupra pieţei în prezent putem spune că s-a creat o stabilitate la nivel macroeconomic. Astfel, creditul guvernamental a înregistrat o creştere de 2,1% în perioada aprilie 2010 - aprilie 2011. Nu este o creştere semnificativă, dar este o îmbunătăţire. În ceea ce priveşte structura acestuia din punct de vedere al valutelor în care a fost acordat observăm o creştere semnificativă a creditelor în RON de 6,6%, iar cel în euro de doar 4,8%. Asistăm aşadar la o ronizare a creditelor companiilor, aspect datorat şi evoluţiei dobâzii la creditele în lei", a explicat Niculescu.

În opinia sa, printre dificultăţile care îngreunează accesul firmelor la finanţare se numără angajamentul redus al proprietarilor, în condiţiile în care doar 23% din firme şi-au majorat capitalul social prin aport propriu al asociaţilor, iar în majoritatea cazurilor aceştia optează pentru împrumut asociat.

De asemenea, predictibilitatea redusă a afacerilor este un alt element identificat în acest sens de reprezentantul Alpha Bank.

"În 2010, circa 10% dintre companii şi-au schimbat obiectul de activitate. Din acest motiv este dificilă analiza cash-flow-ului şi a managementului, dar şi realizarea de previziuni când compania vrea să acceseze o finanţare", a explicat Niculescu.

Totodată, firmele au probleme în dimensionarea corectă şi obiectivă a necesarului de finanţare în funcţie de capacitatea societăţii de a implementa proiectul, precum şi de evoluţia pieţei şi de previziunile financiare pe termen mediu şi lung.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici