Analiză: Investitorii îşi pierd apetitul pentru acţiunile vegane

Investitorii şi-au pierdut apetitul pentru aşa-numitele "acţiuni vegane" în ultimele 12 luni, în timp ce acţiunile producătorilor de carne au avut o evoluţie mult mai bună, arată o analiză eToro.

402 afișări
Imaginea articolului Analiză: Investitorii îşi pierd apetitul pentru acţiunile vegane

În timp ce lumea marchează Ziua Mondială a Veganilor (1 noiembrie), datele colectate de platforma de investiţii arată că un coş de 10 dintre cele mai mari acţiuni vegane şi-ar fi văzut valoarea scăzând cu 51% în ultimele 12 luni şi cu 36% în ultimii doi ani. Un coş echivalent de acţiuni ale celor mai renumite companii producătoare de carne ar fi pierdut pentru investitori doar 12% în ultimul an şi ar fi câştigat 7% în ultimii doi ani, în dolari americani.

Aceasta este o inversare a tendinţei observate în anii anteriori, când preţul acţiunilor vegane a crescut vertiginos. Pe o perioadă mai îndelungată, coşul vegan ar fi fost în continuare o investiţie mai bună decât coşul de carne, cu un randament de 38% faţă de -10% pe o perioadă de trei ani şi de 20% faţă de 5% pe o perioadă de cinci ani. Acest lucru se datorează însă exclusiv creşterii fenomenale a producătorului de băuturi vegane Celsius Holdings, al cărui preţ al acţiunilor a înregistrat un salt de peste 1500% în cinci ani.

Pe o perioadă de cinci ani, niciunul dintre cele două coşuri nu ar eclipsa randamentele oferite de Nasdaq, care a crescut cu 67%, dar ambele au avut o performanţă mult mai bună decât FTSE100 în acest interval de timp, în scădere cu 5%.

Pe lângă Celsius Holdings, coşul acţiunilor vegane a inclus companii bine cunoscute de înlocuire a cărnii şi a produselor lactate, precum Beyond Meat şi Oatly, care şi-au văzut preţul acţiunilor prăbuşindu-se în 2022, la scurt timp după ce s-au listat pe Nasdaq. Coşul a fost compus şi din mărci vegane din alte sectoare, de exemplu, compania de cosmetice ELF Beauty. Coşul cu acţiuni din industria cărnii a inclus producători de carne giganţi, cum ar fi compania braziliană JBS, cea mai mare companie de procesare a cărnii din lume, şi producătorul american de carne Tyson Foods.

Comentând, Ben Laidler, strategul pentru pieţe globale al eToro, a declarat: "Multe dintre aşa-numitele acţiuni vegane au crescut vertiginos în timpul boom-ului tehnologiei şi al capitalului de risc din ultimii ani, dar acum se prăbuşesc pe fondul condiţiilor dificile de pe piaţă, al ratelor ridicate ale dobânzilor şi al riscurilor de recesiune. Multe dintre aceste acţiuni au avut performanţe îngrozitoare după listări relativ recente, deşi succese precum Celsius arată că există cu siguranţă oportunităţi în acest spaţiu.

În timp ce adoptarea acţiunilor vegane continuă să crească, ceea ce determină tendinţele recente, există şi operatori tradiţionali din domeniul proteinelor şi giganţi alimentari consacraţi care se extind, adăugând noi linii de produse non-carne, valorificându-şi astfel avantajele de scară şi de distribuţie. Performanţa acţiunilor tradiţionale din industria cărnii a fost lentă şi constantă şi este probabil ca aceste companii să beneficieze acum de pe urma consumatorilor care se orientează către surse de proteine mai ieftine, în contextul crizei costului vieţii, în timp ce investitorii se orientează mai mult către acţiunile de valoare de bază în contextul actual."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici