ANALIZĂ: Moda salariilor de un dolar pentru directorii generali. Din ce câştigă totuşi executivii sume impresionante

Directorii generali care lucrează pe salarii simbolice de un dolar câştigă în unele cazuri sume impresionante din bonusuri şi acţiuni la preţuri preferenţiale, care se pot apropia de 100 milioane de dolari într-un an, cum este cazul CEO-ului Oracle, Larry Ellison.

341 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Moda salariilor de un dolar pentru directorii generali. Din ce câştigă totuşi executivii sume impresionante

ANALIZĂ: Moda salariilor de un dolar pentru directorii generali. Din ce câştigă totuşi executivii sume impresionante

Fondatorul Oracle a fost cel mai bine plătit executiv în anul fiscal 2012, dintre companiile ale căror acţiuni se află în componenţa indicelui S&P 500 al bursei de la New York. Incluzând alocările de acţiuni şi alte câştiguri, precum diverse cheltuieli suportate de companie, Ellison a obţinut 96,2 milioane de dolari, potrivit unei analize Bloomberg.

La polul opus se regăseşte directorul general al producătorului de ceasuri Fossil Inc., Kosta Kartsotis, a cărui compensaţie totală pentru 2012 se ridică la exact 1 dolar. Kartsotis, unul dintre primii investitori la Fossil, se numără printre cei mai mari acţionari ai companiei şi consideră că beneficiile obţinute prin creşterea preţului acţiunilor sunt suficiente pentru a se lipsi de o compensaţie financiară tradiţională.

Practica salariului de un dolar a apărit în 1978, când noul director general al Chrysler, Lee Iacocca, a optat pentru această variantă pentru a atrage atenţia asupra situaţiei dificile în care se afla compania.

În prezent, executivii cu salarii mici sau simbolice sunt greu de găsit, iar cei care lucrează cu adevărat pe nimic, fără bonusuri şi alte compensaţii extrasalariale, sunt chiar şi mai rari. Aceştia din urmă deţin de obicei o participaţie importantă la compania pe care o conduc şi se mulţumesc cu câştigurile derivate din creşterea preţului acţiunilor sau din dividende, situaţie care le aliniază interesele cu cele ale acţionarilor şi poate atrage investitori.

"Căutăm companii al căror management deţine multe acţiuni. Vrem să lupte umăr la umăr cu investitorii", comentează managerul unui fond de investiţii american cu active de 36 miliarde de dolari.

Directorii generali al companiilor din componenţa indicelui S&P 500 au avut anul trecut în medie salarii de bază de 1,09 milioane de dolari, în urcare cu 1,9% faţă de 2011, potrivit datelor Bloomberg. Aproximativ 50 dintre aceste companii au avut mai mult de un CEO în perioada analizată.

Cel mai mare salariu din SUA, de 8,1 milioane de dolari pe an, este cel al lui Rupert Murdoch, preşedinte şi CEO al News Corp., urmat la mare distanţă de directorul general al operatorului turistic Wynn Resorts, Steve Wynn, cu 4 milioane de dolari.

Numărul de executivi americani cu salarii de până la 1 dolar pe an a stagnat în ultimii cinci ani. Lista cuprinde nume precum Steve Jobs, care a decedat în 2011, Jerry Yang de la Yahoo sau Meg Whitman de la Hewlett-Packard (HP).

Numai 8 companii din componenţa indicelui S&P 500 şi-au plătit anul trecut directorul general cu suma simbolică de un dolar. Totodată, doar 10 executivi din SUA au acceptat salarii de până la 100.000 de dolari, printre care miliardarul Warren Buffett şi Jeff Bezos de la Amazon.com. Cu excepţia cheltuielior de securitate acoperite de companile pe care le conduc, Buffett şi Bezos nu au primit alte compensaţii suplimentare.

Whitman a preluat conducerea HP în 2011, cu mandatul de a revigora afacerile companiei în contextul ascensiunii smartphone-urilor şi tabletelor, care au redus cererea pentru PC-uri. Whitman are un salariu de bază de un dolar pe an, însă a primit pentru 2012 o compensaţie financiară totală de 15,4 milioane de dolari: acţiuni de 7 milioane de dolari, alocări de acţiuni la preţuri preferenţiale de 6,4 milioane de dolari şi aproape 2 milioane de dolari prin bonusuri şi acoperirea unor cheltuieli de către companie.

Acţiunile HP au scăzut cu peste 10% în mandatul lui Whitman, din septembrie 2011 până în prezent.

Cofondatorul Google Larry Page a primit în 2011 şi 2012 un salariu de 1 dolar pe an, fără alte bonificaţii.

Şi CEO-ul grupului energetic Kinder Morgan, Richard Kinder, lucrează pe un salariu de un dolar şi chiar rambursează companiei cheltuieli precum taxe de parcare sau facturi pentru servicii medicale. Kinder merge cu taxiul, nu cu limuzina, încercând să transmită acţionarilor mesajul că grupul industrial se ghidează după o cultură austeră, atentă la costuri şi la bunul simţ, au precizat reprezentanţii companiei, contactaţi de Bloomberg.

Richard Kinder este cel mai mare acţionar al Kinder Morgan, cu 23% din acţiuni, şi a fost director operaţional executiv la Enron. Kinder Morgan are o valoare de piaţă de peste 41 miliarde de dolari, cu vânzări de 10 miliarde de dolari pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici