ANALIZĂ: Nokia câştigă timp pentru revenirea pe piaţa smartphone-urilor cu vânzări solide în zona telefoanelor mai ieftine

Nokia câştigă timp pentru revenirea pe segmentul smartphone-urilor datorită performanţelor solide ale telefoanelor din seria Asha, ale căror vânzări sunt în creştere puternică şi au contribuit la extinderea cotei de piaţă a grupului în trimestrul al doilea, potrivit unei analize Bloomberg.

369 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Nokia câştigă timp pentru revenirea pe piaţa smartphone-urilor cu vânzări solide în zona telefoanelor mai ieftine

Nokia câştigă timp pentru revenirea pe piaţa smartphone-urilor cu vânzări solide în zona telefoanelor mai ieftine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Grupul finlandez a adăugat în acest an funcţii de smartphone liniei de telefoane entry-level Asha, precum navigare rapidă pe internet şi jocuri. Populare pe pieţele emergente, precum India şi China, telefoanele Asha au ajutat Nokia să-şi consolideze cota de piaţă pe segmentul basic la 35% în trimestrul al doilea, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, conform Bloomberg

În timp ce divizia de telefoane mobile Nokia (smartphone-uri in mod special) încearcă încă să-şi facă loc pe o piaţă dominată de Samsung Electronics (Coreea de Sud) şi Apple (SUA), operaţiunile din zona telefoanelor "de bază" este în creştere şi, mai mult, este profitabilă.

Nokia a vândut trimestrul trecut peste 70 de milioane de telefoane low cost, oferind spaţiu de manevră directorului general Stephen Elop, care mizează pe platforma software Windows Phone, dezvoltată de Microsoft, pentru revenirea producătorului finlandez în top pe segmentul smartphone-urilor.

După o perioadă îndelungată de scădere constantă a veniturilor şi cinci trimestre consecutive de pierderi, Nokia şi-a găsut un punct de sprijin în divizia de telefoane entry-level. Mai mult, compania atrage clienţi care nu au mai deţinut un telefon mobil, care ar putea deveni fideli brandului atunci când vor trece la modele mai scumpe, notează Bloomberg.

"Modelele Asha se vând destul de bine, o veste bună pentru ei din moment ce le dă timp să-şi consolideze divizia smartphone", comentează pentru Bloomberg un analist financiar din Helsinki.

Nokia a vândut de şapte ori mai multe telefoane ieftine decât smartphone-uri în trimestrul al doilea, iar divizia entry-level a adus venituri cu 49% mai ridicate, de 2,29 miliarde euro.

Analistul Anshul Gupta de la compania de cercetare Gartner consideră că telefoanele Asha atrag clienţi în ţările aflate în curs de dezvoltare deoarece sunt asemănătoare smartphone-urilor, însă costă mult mai puţin.

Unele modele Asha au touchscreen similar modelelor mai scumpe, însă sistemul de operare este mai puţin sofisticat, ca şi platforma hardware, modele fiind mult mai ieftin de produs.

"Au aproape toate caracteristicile unui smartphone: portal pentru descărcat aplicaţii, interfaţă touch, integrare cu reţelele sociale - deci aceste telefoane sunt exact ca un smartphone", explică Gupta.

Cele mai de succes modele par să fie Asha 305, cu un preţ de referinţă de 65 de euro, cel mai ieftin telefon Nokia cu touchscreen care acoperă întreaga lungime a telefonului, şi Asha 311, de 95 de euro, care are ecran tactil multitouch, similar celor de pe smartphone-uri, şi un procesor mai rapid, de 1 GHz.

Piaţa telefoanelor entry-level a scăzut în trimestrul al doilea cu 15%, la 211 milioane de unităţi vândute, potrivit companiei de cercetare Strategy Analytics. Vânzările Nokia pe acest segment au avansat însă cu 2%, la 73,5 milioane unităţi.

Acţiunile Nokia au crescut cu 66% din iulie, datorită optimismului generat de rezultatele din trimestrul al doilea, care au arătat vânzări peste estimări ale liniei de smartphone-uri Lumia. Acţiunile companiei s-au depreciat cu aproxiamtiv 90% din 2007, când Apple a lansat primul iPhone.

Nokia are acum o cotă de piaţă de sub 10% pe piaţa smartphone-urilor, unde Samsung şi Apple generează mai mult de jumătate din vânzări.

"Unii uită ceva important: vindem un milion de telefoane pe zi. Lumea se concentrează aproape miopic pe smartphone-uri", comentează Peter Skillman, directorul de design la Nokia.

Nokia va lansa cel mai probabil pe 5 septembrie următoarea linie de smartphone-uri Lumia, construite pe sistemul de operare Windows Phone 8 produs de Microsoft. Compania speră că succesul şi popularitatea Windows 8 vor creşte interesul consumatorilor pentru telefoanele Lumia.

Succesul companiei în zona dispozitivelor mai ieftine nu este garantat, tot mai mulţi producători făcându-şi apariţia pe piaţă cu telefoane concurente, bazate pe sistemul de operare Google Android. Samsung, care a preluat în acest an de la Nokia titlul de cel mai mare producător de telefoane, după 14 ani de dominaţie finlandeză, oferă de asemenea telefoane entry-level cu touchscreen, pentru a atrage clienţii de pe pieţele emergente.

Concurenţa tot mai dură este însă în beneficiul clienţilor, împingând preţurile în jos. Preţurile medii de vânzare ale telefoanelor entry-level produse de Nokia au scăzut cu 14% în trimestrul al doilea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici