Angajaţii de pe Wall Street ar putea beneficia de acorduri salariale de peste 70 mld dolari

Angajaţii principalelor bănci de pe Wall Street ar putea beneficia de acorduri salariale evaluate la peste 70 miliarde dolari, pentru serviciile din acest an, o mare parte din fonduri urmând să fie plătite sub forma bonusurilor, în pofida faptului că au provocat cea mai gravă criză financiară de după 1929.

14 afișări
Imaginea articolului Angajaţii de pe Wall Street ar putea beneficia de acorduri salariale de peste 70 mld dolari

Angajaţii de pe Wall Street ar putea beneficia de acorduri salariale de peste 70 mld dolari (Imagine: Mediafax/AFP)

Salariaţii de la şase bănci, inclusiv de la Goldman Sachs şi Citigroup, sunt pe punctul de a colecta recompensele, în pofida faptului că sunt beneficiarii unui plan guvernamental de salvare a sectorului financiar, evaluat la 700 miliarde de dolari, potrivit The Guardian.

Planul guvernamental, adoptat cu obligaţia ca plăţile excesive a membrilor conducerilor executive să fie reduse, a declanşat deja reacţii critice în rândul americanilor.

Fondurile care au continuat să fie cheltuite de firmele de pe Wall Street pentru salarii, recompense şi bonusuri se pare că nu au nicio legătură cu pierderile înregistrate de investitorii la instituţiile financiare.

Acţiunile Citigroup şi Goldman Sachs au scăzut cu peste 45% de la începutul anului, iar Merrill Lynch şi Morgan Stanley au pierdut peste 60% din capitalizare. Titlurile JP MorganChase au înregistrat o scădere de doar 6,4%, în timp ce banca de investiţii Lehman Brothers s-a prăbuşit.

La un moment dat, plăţile propuse de Morgan Stanley pentru întreg anul au ajuns la 10,7 miliarde de dolari, valoarea mai mare decât întreaga capitalizare a operaţiunilor. De fapt, anagajaţii ar putea cumpăra împreună cu aceşti bani întreaga bancă.

Pentru primele nouă luni, Citigroup a alocat 25,9 miliarde de dolari pentru salarii şi bonusuri, o majorare de 4% faţă de valoarea de anul trecut. Totuşi, banca a acceptat săptămâna trecută o investiţie de 25 miliarde de dolari realizată de guvernul SUA.

Fondurile alocate pentru acelaşi scop au fost de 11,4 miliarde de dolari la Goldman Sachs, de 10,73 miliarde de dolari la Morgan Stanley, de 6,53 miliarde dolari la JP Morgan şi de 11,7 miliarde dolari la Merrill Lynch.

Cu doar câteva zile înainte de a intra sub protecţia falimentului, Lehman Brothers a anunţat planuri de efectuare de plăţi totale de 6,12 miliarde de dolari către angajaţi, susţinând că acestea sunt justificate în pofida reducererii veniturilor nete de la 64 miliarde de dolari, la 14,9 miliarde de dolari.

Fostul şef al Lehman Brothers a primit, în perioada 2000-2007, suma de 485 milioane de dolari, sub forma salariilor, bonusurilor şi diverselor opţiuni.

Niciunul dintre reprezentanţii băncilor vizate nu a dorit să comenteze în legătură cu planurile salariale.

Anul trecut, preşedintele Merrill Lynch s-a pensionat după ce banca a raportat pierderi de 8 miliarde de dolari, beneficiind însă de o plată finală de 161 milioane de dolari. De asemenea, şeful Citigroup, Chuck Prince, a părăsit anul trecut instituţia, primind bonusuri de 38 milioane de dolari, deşi banca îşi reevaluase portofoliul de active în scădere cu mai multe miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici