Asociaţia Eoliană Română solicită modificarea normelor de avizare pentru centralele eoliene

Asociaţia Eoliană Română solicită modificarea normelor pentru avizarea centralelor eoliene, în condiiţiile în care există din ce în ce mai mulţi investitori interesaţi de acest domeniu, dar sunt descurajaţi de reglementările impuse de Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

328 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Eoliană Română solicită modificarea normelor de avizare pentru centralele eoliene

Asociaţia Eoliană Română solicită modificarea normelor de avizare pentru centralele eoliene

Vicepreşedintele Asociaţiei Eoliene Române, Virgil Tănase, susţine, într-un comunicat de presă remis luni, agenţiei MEDIAFAX, că actuala procedură de avizare aplicată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) "conţine condiţii nefavorabile dezvoltării acestui domeniu".

Principala nemulţumire a membrilor asociaţiei o reprezintă normele care impun vopsirea centralelor în roşu şi alb.

"AACR solicită beneficiarilor balizarea de zi completă a turnului centralelor eoliene şi a palelor în benzi roşii şi albe de minimum trei metri, fiind singura ţară din Europa cu asemenea cerinţe", se arată în comunicatului de presă.

Potrivit reglementărilor în vigoare, dacă nu sunt respectate normele de balizare, adică de vopsire a turnului şi a palelor centralelor, avizul de construcţie devine nul.

"Nicio centrală eoliană montată în România nu este balizată conform avizului AACR", ceea ce înseamnă că toate avizele emise pentru centralele eoliene montate sunt nule, explică Tănase în comunicatul de presă.

Vopsirea centralelor în roşu şi alb creează şi un discomfort vizual şi estetic, motiv pentru care în restul ţărilor europene tendinţa este de a vopsi aceste centrale în culori cât mai mate, pentru a nu reflecta razele solare şi a evita "efectul de discotecă". Ca urmare, Asociaţia Eoliană Română, care reprezintă producătorii de energie eoliană din România, solicită analizarea situaţiei în vederea modificării normelor impuse de AACR, cu atât mai mult cu cât există "cereri de amplasare a câtorva mii de centrale eoliene numai în Dobrogea".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici