AVAS a decis anularea contractului de vânzare al Fortus Iaşi

Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a decis desfiinţarea contractului de privatizare a producătorului de utilaje Fortus Iaşi pentru nerealizarea obligaţiilor contractuale asumate de către cumpărătorul firmei, Metalexportimport Bucureşti, solicitând penalităţi de 713.000 euro.

100 afișări
Imaginea articolului AVAS a decis anularea contractului de vânzare al Fortus Iaşi

AVAS a decis anularea contractului de vânzare al Fortus Iaşi (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

"Nu am tolerat şi nu vom tolera răuplatnicii. Data de 11 august 2008 a reprezentat ultimul termen până la care Metalexportimport mai putea să-şi respecte clauzele şi investiţiile asumate prin contractul de privatizare. Nu a făcut-o, iar AVAS are responsabilitatea viitorului acestei societăţi şi a oamenilor de acolo. Aplicăm legea şi ne asigurăm că statul român nu va fi prejudiciat ca urmare a acestei situaţii", a declarat, într-un comunicat, vicepreşedinte AVAS pe probleme de postprivatizare, Constantin Botez.

Potrivit contractului, în situaţia nerealizării până la 30 iunie 2008 a angajamentelor investiţionale asumate de distribuitorul de metale şi materii prime Metalexportimport, AVAS va executa gajul pe pachetul de acţiuni şi va acţiona în instanţă cumpărătorul Fortus pentru desfiinţarea pe cale judiciară a contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni şi reţinerea tuturor sumelor achitate deja în contul contractului.

În urma nerealizării angajamentelor din contractul de privatizare, AVAS a decis să execute gajul pe pachetul de 22,808 milioane de acţiuni emise de Fortus, constituit pentru a garanta realizarea planului de investiţii asumat de Metalexportimport.

Totodată, instituţia va cere plata de penalităţi în valoare totală de 713.013 euro, calculate până la 11 august 2008.

Din suma prevăzută, 136.815 euro reprezintă neîndeplinirea până la data de 30 iunie a angajamentului privind capitalul de lucru al Fortus, în valoare de 977.256 euro. De asemenea, AVAS va solicita daune de 212.309 euro pentru nerealizarea, până la termenul limită, a investiţiilor asumate de cumpărător, în valoare de peste 1,5 milioane de euro, iar, pentru nerespectarea obligaţiei privind vânzare de active ale Fortus, autoritatea cere alte 363.888 euro.

AVAS precizează că va solicita şi alte daune, care vor fi stabilite în faţa instanţelor de judecată, în baza unui raport de expertiză.

Contractul de privatizare al producătorului de utilaj greu Fortus Iaşi a fost semnat la data de 28 iunie 2003, iar transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor a fost realizat la 25 septembrie în acelaşi an.

Preşedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, în februarie, că instituţia ar putea rezilia contractul de privatizare a Fortus Iaşi, întrucât cumpărătorul a realizat doar 20% din investiţiile asumate.

Firma importatoare de materii prime şi utilaje pentru industria metalurgică Metalexportimport Bucureşti a fost înfiinţată în 1948 şi a derulat, până în 1989, activităţi de comerţ exterior. Din 1990, firma s-a specializat pe importul de produse energetice. Pachetul majoritar de acţiuni al companiei a fost cumpărat în iunie 2007 de către doi oameni de afaceri ruşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici