AVAS va redeveni acţionar majoritar la două societăţi privatizate înainte de 2000

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va redeveni acţionar majoritar la societăţile Alimentaţie Publică din Botoşani şi Textila Unirea din Bucureşti, privatizate înainte de anul 2000, în condiţiile în care investitorii nu au achitat preţul total de cumpărare.

29 afișări
Imaginea articolului AVAS va redeveni acţionar majoritar la două societăţi privatizate înainte de 2000

AVAS va redeveni acţionar majoritar la două societăţi privatizate înainte de anul 2000

Statul a vândut în anul 1999 participaţia de 91,3% deţinută la societatea Alimentaţie Publică către omul de afaceri Constantin Cuciureanu, care s-a angajat să plătească un avans de 3.624 de lei, reprezentând 20% din preţul acţiunilor, şi să achite diferenţa de aproximativ 14.500 de lei în cinci rate anuale, plus dobânda care să acopere rata inflaţiei la care se adaugă două puncte procentuale.

"Investitorul nu a achitat ultimele două rate în sumă totală de 5.797 de lei, astfel că AVAS a început executarea silită a firmei, încă din 2004, pentru recuperarea sumelor restante, instituind, ulterior, şi o poprire asupra sumelor prezente şi viitoare existente în conturile debitorului", potrivit datelor furnizate de AVAS agenţiei MEDIAFAX.

AVAS a desfiinţat contractul de vânzare-cumpărare, a reţinut sumele plătite şi a iniţiat demersurile pentru reînscrierea ca acţionar, precum şi pentru obligarea cumpărătorului să achite daune în valoare de 30.239 de lei.

Totodată, instanţa urmează să stabilească alte penalităţi care vor trebui plătite de omul de afaceri, sub formă de sancţiuni, dividendele încasate în anii precedenţi şi cheltuieli de executare silită.

Cuciureanu, administrator al mai multor societăţi comerciale din Botoşani, a fost pus sub acuzare în anul 2005 de procurorii anticorupţie. El a fost cercetat pentru utilizarea unor credite în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, dare de mită în formă continuată, trei infracţiuni de complicitate la acordarea de subvenţii cu încălcarea legii şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în scopul obţinerii unor foloase materiale necuvenite, potrivit unor informaţii furnizate în primăvara anului 2005 de fostul Parchet Naţional Anticorupţie.

În cursul anilor 2002 şi 2003, societăţile administrate de omul de afaceri ar fi beneficiat de credite bancare de peste 2,7 milioane de lei, existând indicii că banii au fost deturnaţi de la scopurile pentru care au fost acordaţi.

În ceea ce priveşte Textila Unirea, AVAS a reziliat contractul de privatizare încheiat în anul 1995 cu Asociaţia Salariaţilor. Cumpărătorul a plătit un avans de 54.530 de lei, reprezentând 20% din preţul acţiunilor, şi s-a obligat să achite diferenţa de 218.120 de lei în zece rate, în perioada 1996-2005.

"Colegiului director al AVAS din luna noiembrie 2007 a hotărât să înceapă procedura de dizolvare şi lichidare a mai multor asociaţii debitoare instituţiei, printre care şi Textila Unirea Bucureşti, ca urmare a stării de insolvabilitate a acestora", se arată în datele AVAS furnizate MEDIAFAX.

Cumpărătorul nu a achitat ultimele două rate în sumă totală de 63.618 lei, astfel că AVAS a desfiinţat contractul de privatizare, prin care a fost vândut un pachet de 70% din acţiunile firmei, şi a iniţiat demersurile pentru obligarea cumpărătorului la plata de daune, plus alte penalităţi, dividende şi cheltuieli de executare silită, valoarea totală urmând să fie stabilită de către instanţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici