Banca Angliei a redus dobânda de politică monetară

Banca Angliei a redus, joi, dobânda de politică monetară cu 1,5 puncte procentuale, de la 4,5% la 3%, pentru a reduce impactul încetinirii bruşte a economiei.

31 afișări
Imaginea articolului Banca Angliei a redus dobânda de politică monetară

Banca Angliei a redus dobânda de politică monetară (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Majoritatea economiştilor au anticipat reducerea dobânzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, deşi ulterior unii şi-au schimbat estimările din cauza publicării unei serii de date privind evoluţia nefavorabilă a economiei. Zece din cei 61 de economişti au anticipat relaxarea ratei de politică monetară cu un punct procentual.

Banca centrală a Marii Britanii nu a redus, de când a devenit o instituţie independentă, în anul 1997, dobânda de politică monetară cu mai mult de 0,5 puncte procentuale. Banca Angliei a diminuat, în 1993, rata cheie cu un punct procentual, întrucât Marea Britanie încerca să iasă din recesiunea economică.

Economia britanică a scăzut peste aşteptări, în trimestrul al treilea, cu 0,5%, acesta fiind primul declin din ultimii 16 ani. Rata anuală a avansului economic a fost de 0,3% în trimestrul al treilea, cel mai mic avans înregistrat după trimestrul al doilea din 1992.

Există mai mulţi economişti care nu anticipează că economia britanică îşi va reveni până în 2010.

Astfel, este puţin probabil ca decizia adoptată joi să evite intrarea în recesiune a economiei britanice, dar va furniza un anumit sprijin pentru încrederea consumatorilor şi pentru proprietarii de case, care urmăresc evoluţia dobânzilor la creditele ipotecare.

Banca Angliei a redus, în octombrie, dobânda de politică monetară cu 0,5%, la 4,5%, măsură ce a făcut parte dintr-un efort coordonat al principalelor bănci centrale din lume de revigorare a sistemului financiar şi evitarea intrării în recesiune a economiei mondiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici