Banca centrală a Poloniei a intervenit pe piaţă ca să deprecieze zlotul, pentru prima dată în 10 ani

Banca centrală a Poloniei a intervenit vineri pe piaţa valutară pentru deprecierea zlotului, pentru prima dată în ultimii zece ani, măsura beneficiind de susţinerea Ministerului de Finanţe, transmite Reuters.

33 afișări
Imaginea articolului Banca centrală a Poloniei a intervenit pe piaţă ca să deprecieze zlotul, pentru prima dată în 10 ani

Banca centrală a Poloniei a intervenit pe piaţă ca să deprecieze zlotul, pentru prima dată în 10 ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Banca Poloniei a cumpărat valută la un curs favorabil", potrivit unui comunicat al instituţiei financiare.

Zlotul s-a depreciat cu 0,5% în raport cu euro imediat după apariţia informaţiei şi se tranzacţiona, la 10:57 GMT, la 3,864 zloţi pentru moneda europeană. Declinul zlotului a continuat.

Secretarul de stat din Ministerul Finanţelor Dominik Radziwill a declarat pentru Reuters că instituţia susţine decizia băncii.

"Este în mod cert o măsură benefică. Este un factor pe care piaţa trebuie să-l ia în calcul pentru realizarea de analize. Suntem întru totul de acord cu politica băncii în această situaţie", a afirmat Radziwill.

Ministerul de Finanţe împărtăşeşte îngrijorarea băncii centrale privind recenta apreciere a zlotului, a adăugat el. Înainte de intervenţia Băncii Poloniei, valoarea zlotului în raport cu euro era cu 6% peste nivelul de la începutul anului, aproape de maximul ultimelor 18 luni.

Intervenţia este prima de acest fel din ultimii zece ani, după introducerea cotaţiei complet libere a zlotului la 11 aprilie 2000, a afirmat economistul ING Bank Varşovia Rafal Benecki.

Banca centrală nu a oferit detalii despre valoarea achiziţiilor de valută sau cursul la care acestea au avut loc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici