Bancherii au tăiat dobânzile, dar clienţii nu au simţit

Clienţii individuali ai băncilor s-au putut împrumuta mai ieftin la sfârşitul anului trecut, dobânda anuală efectivă la creditele de consum în lei ajungând la 17,5% pe an în decembrie, în scădere cu aproape 4,5 puncte procentuale faţă de perioada corespunzătoare din 2009, arată datele BNR.

17 afișări
Imaginea articolului Bancherii au tăiat dobânzile, dar clienţii nu au simţit

Bancherii au tăiat dobânzile, dar clienţii nu au simţit (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

În pofida percepţiei generale că împrumuturile de consum în lei rămân scumpe, costul efectiv a coborât astfel aproape de minimele istorice din 2007, după ce dobânzile au scăzut constant timp de patru luni consecutive.

Bancherii au ieftinit creditele de retail şi în prima parte a anului trecut, dar în vară (când TVA a fost majorată, ceea ce a dus la un salt al inflaţiei) dobânzile la împrumuturile fără garanţii s-au apropiat din nou de pragul de 20% pe an, pentru a reveni pe scădere abia în ultimele luni din 2010.

"Dobânzile la creditele în lei s-au redus pe măsură ce lichiditatea mare de pe piaţă a permis şi scăderea costurilor de finanţare pe piaţa interbancară. Costul creditelor ar putea să mai scadă, dar având în vedere că dimensiunea pieţei interbancare nu este consistentă, pot să apară fluctuaţii în ambele direcţii", comentează Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Citeşte mai multe despre scăderea dobânzilor la bănci pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici