Băncile centrale din Italia şi Germania se contrazic pe tema rolului BCE în combaterea crizei

Un director al Băncii Italiei a cerut miercuri ca BCE să fie mai activă în combaterea crizei din zona zona euro, iniţiativă neobişnuită venită din partea unei bănci centrale din zona euro, care a fost contrazisă imediat de instituţia germană de profil, Bundesbank.

139 afișări
Imaginea articolului Băncile centrale din Italia şi Germania se contrazic pe tema rolului BCE în combaterea crizei

Băncile centrale din Italia şi Germania se contrazic pe tema rolului BCE în combaterea crizei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banca Centrală Europeană (BCE) a dovedit că poate lua măsuri neconvenţionale şi are capacitatea să asigure stabilitatea pieţei financiare, a declarat Fabrizio Saccomanni, director general la Băncii Italiei.

Comentariile sale au o importanţă specială în condiţiile în care randamentul obligaţiunilor spaniole a depăşit pragul psihologic de 6%, iar îngrijorarea investitorilor legată de sistemul bancar spaniol şi viitorul politic al Greciei este în creştere.

"Cred că BCE ar trebui să aibă un rol mai activ, să i se permită să joace un rol mai activ în stabilizarea pieţei. Respectând prevederile Tratatului, BCE poate face destul de multe şi a şi făcut-o", a afirmat Saccomanni la o conferinţă la Florenţa.

Saccomanni a arătat că recunoaşterea oficială a faptului că BCE poate asigura atât stabilitatea monetară cât şi cea financiară ar creşte puterea de influenţă a băncii centrale.

Deşi nu este guvernator al unei bănci centrale din zona euro, comentariile lui Saccomanni marchează o distanţare neobişnuită de opoziţia reprezentanţilor băncilor centrale faţă de presiunile ca BCE să facă mai multe pentru combaterea crizei.

Cu numai o zi în urmă, şefii băncilor centrale din Germania şi Irlanda au respins astfel de presiuni, precum cele venite din Franţa, unde preşedintele ales Francois Hollande a cerut BCE să împrumute ţările cu probleme financiare, prin intermediul fondului de stabilitate.

Bundesbank este principalul oponent al acestor presiuni, în consiliul guvernatorilor BCE, iar miercuri a emis o declaraţie diametral opusă comentariilor lui Saccomanni.

"Motivele reale ale crizei datoriilor suverane nu pot fi rezolvate prin politică monetară", se arată în comunicatul pregătit pentru o audiere în Parlamentul german, pe tema crizei.

Bundesbank a subliniat importanţa separării politicii monetare de cea fiscală, pentru a menţine independenţa băncilor centrale şi a încrederii în moneda euro.

Declaraţia subliniază opinia Germaniei că BCE ar trebui să se pregătească pentru retragerea măsurilor extraordinare adoptate pentru combaterea crizei şi nu să adopte unele noi.

Comentariile celor două instituţii au avut loc în timp ce pieţele sunt îngrijorate de solvabilitatea Greciei, în cazul în care un nou guvern va respinge programul de salvare de 130 de miliarde de euro convenit cu UE şi FMI.

Comisarul pentru Afaceri Economice şi Monetare Olli Rehn, prezent şi el la evenimentul de la Florenţa, a spus că Tratatul UE permite BCE să susţină obiective mai largi, pe lângă mandatul de asigurare a stabilităţii preţurilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici