Băncile împrumută numai statul ieftin. Clienţii privaţi plătesc "costul riscului"

Creditul în lei continuă să funcţioneze doar pe linia finanţărilor pentru stat: în ianuarie băncile au pus încă 5 mld. lei în titluri emise de Finanţe, în timp ce stocul creditelor private în moneda naţională a scăzut cu 1 mld. lei faţă de decembrie.

214 afișări
Imaginea articolului Băncile împrumută numai statul ieftin. Clienţii privaţi plătesc "costul riscului"

Băncile împrumută numai statul ieftin. Clienţii privaţi plătesc "costul riscului" (Imagine: Catalina Filip/Mediafax foto)

Statul şi-a consolidat de la începutul acestui an poziţia de client favorit al sistemului bancar, un client atât de preţuit încât a obţinut constant împrumuturi mai mari decât îşi programase, iar costurile au scăzut de la o licitaţie la alta.

De fapt, Ministerul Finanţelor a fost clientul favorit pe tot parcursul crizei, în detrimentul sectorului privat care a trebuit să se mulţumească mai mult cu declaraţii de bune intenţii ale oficialităţilor.

Însăşi Banca Naţională a intervenit în diferite ocazii - atât prin operaţiuni tehnice (cum ar fi reducerea rezervelor minime obligatorii în valută), cât şi prin discuţii directe cu bancherii - pentru ca statul să poată obţine mai departe banii de care avea nevoie şi la costuri rezonabile. Intervenţiile respective, conduse uneori de însuşi guvernatorul Mugur Isărescu, au dat roade, iar Finanţele nu au rămas în pană de bani oricât de dură a fost recesiunea.

BNR nu avut însă nici pe departe rezultate comparabile în efortul de a convinge bancherii să dea mai multe credite în lei pentru clienţii privaţi. În 2010 soldul creditelor în moneda naţională a scăzut cu 3,4 mld. lei, în timp ce stocul de titluri de stat cumpărate de bănci a sărit cu 13,2 mld. lei. În 2011, volumul creditelor private în lei a revenit cu greu la 80,6 mld. lei - nivel similar celui din ianuarie 2011, în timp ce statul a înghiţit încă 13,6 mld. lei prin emisiunile de titluri de stat.

Citeşte mai multe despre creditele oferite statului şi clienţilor privaţi de către bănci pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici