Băncile se împrumută între ele mai ieftin. Când vor scădea şi ratele la credite?

Costurile la care băncile se împrumută între ele au scăzut constant în ultimele săptămâni datorită lichidităţii abundente de pe piaţă, iar clienţii cu credite ale căror dobânzi se resetează în această perioadă vor avea de plătit în următoarele trei sau chiar şase luni rate lunare mai mici.

385 afișări
Imaginea articolului Băncile se împrumută între ele mai ieftin. Când vor scădea şi ratele la credite?

Băncile se împrumută între ele mai ieftin. Când vor scădea şi ratele la credite? (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax foto)

Impactul scăderii dobânzilor interbancare este vizibil mai ales în cazul creditelor de valori mari. Spre exemplu, rata lunară la un credit ipotecar de 170.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) pe 30 de ani, la dobânda medie de pe piaţă, coboară cu peste 100 de lei dacă indicatorul de care este legat costul creditului scade cu un punct procentual.

Indicatorul Robor la trei luni, dobânda medie la depozitele interbancare pe termen de trei luni, a scăzut cu 0,8 puncte procentuale din toamna anului trecut ajungând în prezent la un minim de 5,4% pe an. Scăderea a fost mai accentuată de la începutul anului şi a fost resimţită cel mai bine de clienţii cu credite ale căror dobânzi s-au resetat în luna ianuarie.

Cele mai multe bănci au resetat dobânzile la credite la sfârşitul anului trecut, dar sunt şi cazuri în care procesul se derulează în acest moment deoarece anumite bănci nu au stabilit o dată fixă de resetare a dobânzilor, aceasta depinzând de data acordării fiecărui credit.

CIteşte mai multe despre scăderea dobânzilor interbancare pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici