Băncile străine discută cu FMI, CE şi BNR fluctuaţii de maxim 5% ale expunerilor pe România

Cele mai mari nouă bănci cu capital străin discută, miercuri, cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi BNR, la Bruxelles, introducerea unei marje de variaţie de plus/minus 5% a expunerii individuale pe piaţa din România, au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la întâlnire.

18 afișări
Imaginea articolului Băncile străine discută cu FMI, CE şi BNR fluctuaţii de maxim 5% ale expunerilor pe România

Băncile străine discută cu FMI, CE şi BNR fluctuaţii de maxim 5% ale expunerilor pe România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Reprezentanţii celor mai mari nouă bănci străine prezente în România sunt în discuţii, la Bruxelles, cu oficiali ai FMI, BNR şi CE, pentru a evalua stadiul angajamentelor asumate de instituţiile bancare.

Potrivit surselor citate, variaţiile în minus ale expunerii unei bănci ar trebui compensate, ulterior, printr-o majorare peste 100% a expunerii, cu un procent similar.

Totalul expunerilor celor nouă bănci care au semnat înţelegerea cu FMI, CE şi BNR se cifrează la aproape 33 de miliarde euro.

Şeful misiunii de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat la începutul lunii noiembrie că expunerea băncilor-mamă pe România a scăzut cu 2% faţă de nivelul din martie şi că va colabora cu instituţiile de credit internaţionale pentru readucerea nivelului la 100%.

Totodată, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a spus că, deşi expunerea a scăzut cu 2%, comparativ cu nivelul din martie, nu a existat în nici un moment o schimbare de strategie privind o posibilă modificare a angajamentelor asumate.

Grupurile-mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin au semnat, în luna august, scrisori bilaterale de angajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa românească şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

Băncile care au semnat acordurile - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank şi UniCredit - deţin 70% din piaţa din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici