Băsescu a reclamat lipsa personalului calificat din turism

Preşedintele Traian Băsescu a reclamat, luni, la Consiliul Consultativ al Turismului, de la Neptun, lipsa personalului calificat din turism şi a spus că trebuie să existe un raport corect între calitate şi preţ, apreciind că România trebuie redefinită ca destinaţie turistică.

30 afișări
Imaginea articolului Băsescu a reclamat lipsa personalului calificat din turism

Băsescu a reclamat lipsa personalului calificat din turism (Imagine: Mediafax Foto)

"România nu mai este cunoscută în lume ca destinaţie turistică. E cunoscută ca o ţară care distribuie criminalitate în Italia, ca o ţară care a exportat peste trei milioane de români la muncă şi ca o ţară care nu valorifică eficient resursele europene", a spus Băsescu, adăugând că românii sunt mai cunoscuţi în străinătate "prin Mailat" (n.r. - Nicolae Romulus Mailat, românul condamnat la detenţie pe viaţă pentru omor calificat, tâlhărie şi agresiune sexuală, după moartea unei italience agresate în 2007 în Roma) şi că ar trebui ca brandul de ţară să fie adus cel puţin în atenţia europenilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Băsescu a afirmat că infrastructura nu este la un nivel foarte bun, dar a menţionat că aceasta nu este principala cauză pentru care turismul nu este la un nivel mai înalt în România, dând exemplul Greciei, care, deşi nu are o infrastructură "de succes", are un turism dezvoltat.

O altă problemă identificată de şeful statului a reprezentat-o calitatea serviciilor în raport cu preţurile. Şeful statului a spus că un turist care merge în vacanţă în străinătate la preţuri comparabile cu cele din ţară, dar cu servicii de mai bună calitate, nu îşi va mai petrece concediile în România.

"Un turist care merge la Mediterană şi constată servicii de bună calitate la preţuri comparabile cu ale noastre nu se mai întoarce. Un turist pierdut e un turist pierdut. Greu îl aduci înapoi", a spus Băsescu.

Şeful statului a criticat modul în care autorităţile de resort realizează reconversia profesională a personalului care lucrează în turism, arătând că "se poate aranja să primeşti un certificat de ospătar fără să dai pe la cursuri" şi a insistat ca specialiştii din domeniul turismului să se implice mai mult în calificarea potenţialilor viitori angajaţi.

"Sunt 3,2 miliarde de euro bani europeni destinaţi calificării. Mulţi s-au autorizat să recalifice, dar normele stabilite sunt slabe şi generează proasta calitate a calificării", a afirmat Băsescu.

Şeful statului a mai spus că agricultura şi turismul reprezintă domeniile prioritare pentru România care trebuie dezvoltate deoarece pot aduce locuri de muncă şi bani la buget, spre desobire de industrii, care nu se ştie cât vor dura, dând ca exemplu investiţia Nokia, de la Cluj şi spunând că este foarte bine că investtiorii străini au venit în ţara noastră, dar că nu se ştie cât vor rămâne. Băsescu a spus că, în schimb, agricultura şi turismul sunt ale României şi vor rămâne aici.

"Voi sprijini fără rezerve aceste două segmente, agricultura şi turismul", a mai spus Băsescu.

Întrebat în ce alt loc şi-ar petrece vacanţa în afară de Neptun, Băsescu a răspuns că ar prefera staţiunea Mamaia întrucât are mai multe posibilităţi de distracţie în afara plajei.

Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, luni, în jurul orei 11.10, la Consiliul Consultativ al Turismului, de la Neptun, prezidat de ministrul de resort, Elena Udrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici